Chaos in je hoofd

Gedachten buitelen over elkaar en je slaagt er niet in om rust in jezelf te vinden. We hebben allemaal wel periodes dat dit je overkomt. Blijft de chaos langer duren dan verlies je langzaam het vertrouwen in jezelf en raak je jezelf kwijt. Je weet niet meer wat je moet doen en welke keuzes je wilt maken. Het is een afglijdende schaal van vertwijfeling, onzekerheid, radeloosheid, naar uitzichtloosheid, wanhoop en uiteindelijk depressie. Er wordt houvast gezocht in het creëren van controle en routine, zodat hierin enige rust gevonden wordt. Anderen zoeken hun heil in verdovende middelen, sport, werk of eten. Al deze oplossingen zijn tijdelijk en hun werking is betrekkelijk.

De kern van de chaos is altijd het gebrek aan stilstaan bij wat er in het moment is. De situatie in het hier en nu maakt ongelukkig en er kan geen manier bedacht worden om eruit te ontsnappen. Gedachten lopen in cirkels en herhalen zich. Adviezen en suggesties van anderen dragen niet bij om de situatie te veranderen, waardoor de chaos in gedachten alleen maar toeneemt.

Er wordt gedacht dat rust vinden de oplossing is voor de problematiek en vandaar het advies om te gaan mediteren of aan mindfulness te doen. Dit is een fundamentele denkfout, je kunt chaos niet tot rust brengen door meditatie.

De weg uit de chaos in je hoofd

De weg uit chaos in je hoofd is in eerste instantie het erkennen dat je ongelukkig bent met je huidige leefwijze en dat er een behoefte in je leeft om daarin verandering aan te brengen. Vervolgens zul je stappen moeten zetten om die dingen te gaan doen waar je wel gelukkig van wordt. Heb je lang gewacht met het creëren van je eigen geluk, dan kan het best een lange weg zijn om uit de chaos te komen. Het probleem is dan dat je niet meer weet wat je leuk vindt en dat je niet meer kunt kiezen om dat te doen waar je blij van wordt. Begin dan met kleine stapjes en doe eenvoudige alledaagse dingentjes waar je een klein beetje blijer van wordt. Blijf doorzetten met kleine dingen voor jezelf te doen en uiteindelijk zul je merken dat de chaos afneemt en dat je daadwerkelijk rust in jezelf zult vinden. Afhankelijk van de tijd dat er chaos in je hoofd zit kan het herstel weken, maanden of soms jaren duren.

Leer weer vertrouwen in jezelf te krijgen door plezier in jouw leven te krijgen. Het is altijd mogelijk om het vertrouwen in jezelf terug te vinden, durf hulp te vragen wanneer je er alleen niet uit komt.


Gerelateerde berichten

© 2024  |  ZEON  |  therapie, training en gezondheid   |  Kerkstraat 46  |  9745 CK Groningen  |  050 - 535 25 30