&
Zelfontplooiing
Ontspanning

Bindingsangst

Jezelf durven hechten

Het belang van je kindtijd

Twee handen die net contact maken tegen lichte achtergrond - therapie bij ZEON

De eerste hechting die je aangaat is de band met je moeder. Gedurende de zwangerschap heb je een zeer innig contact met je moeder en een meer hechte band zul je in je leven nooit meer ervaren. Tijdens deze periode ervaar je alles wat je moeder doet, ervaart en voelt, er is nauwelijks onderscheid tussen jou en haar. Via haar zet je de eerste stappen op het pad van hechting en hoe zij de band met jou aangaat is de basis voor je latere leven.

De hechting met je moeder kan je levensloop bepalen en zorgen voor bindingsangst

Na je geboorte kom je in contact met nieuwe mensen die een band met je aangaan, je vader, broers en zussen, grootouders, familieleden, buren, artsen en verpleegsters en alle andere mensen die voorbij komen. Al deze ontmoetingen geven input voor jouw manier van hechting met anderen. De vriendjes en vriendinnetjes op de lagere school en middelbare school, de eerste verliefdheid, de eerste zoen, knuffels en je eerste seksuele avontuur zijn allemaal vormend. Tegen de tijd dat je twintig jaar wordt heb je al een heel beeld gevormd over hoe hechting voor jou werkt.

De oorsprong van hechting

Twee handen die net contact maken tegen lichte achtergrond - therapie bij ZEON

Als we als pasgeboren kind te weinig veilige hechting ervaren hebben, geeft dat een gevoel van verlatenheid, diepe eenzaamheid en een gebrek aan eigenwaarde. Het tot stand komen van een gezonde symbiose is van levensbelang voor een kind dat met huid en haar afhankelijk is van de liefde en zorg van een ouder. Het gebrek aan koestering en veilige hechting kan later een hunkering geven naar de symbiose die je als kind zo gemist hebt. In liefdesrelaties is dit kind in jezelf nog steeds op zoek naar de gemiste symbiose.

Als ouders hun kind nodig hebben voor hun eigen emotionele behoeften, omdat hun eigen vroegkinderlijke behoeften niet vervuld zijn geweest, kan dat een verstikkend gevoel geven voor een kind. Het gevoel geen adem te kunnen halen. Het kind moet zich dan uit lijfbehoud afsluiten en er alles aan doen om niet opgeslokt of verzwolgen te worden. Daarmee sluit het zich niet alleen af voor de ander, maar ook van de eigen gevoelens.

Wanneer je merkt dat je moeite hebt om een dieper contact aan te gaan in een relatie, dan is het goed om voor jezelf te onderzoeken welke ideeën en ervaringen je hebt opgedaan in je vroege jeugd en tienerjaren. Hoe was de situatie in het gezin en hoe was het contact met anderen. Welke invloed hebben de ervaringen die je hebt meegemaakt op je huidige leven?

Het belang van dit onderzoek is dat je gaat beseffen dat veel gedrag aangeleerd is en dat er geen sprake is van genetische belasting. Genen hebben niets te maken met de hechting die je ervaart in je leven en zijn dus ook geen oorzaak voor bindingsangst. Het heeft alles te maken met wat je hebt aangeleerd en dit betekent dat je bepaald gedrag kunt afleren en vervangen door een nieuwe houding. Dit vraagt zeker in het begin de nodige discipline en aandacht, een eenmaal aangeleerde houding leer je niet zomaar af. Wanneer je je echt inzet is het wel degelijk mogelijk om een andere manier van hechting aan te gaan.

Hechtingsproblemen kun je oplossen

Krijg meer inzicht in je eigen ontwikkeling en leer je weer open te stellen voor echt contact

Weer leren eerlijk zijn tegenover jezelf

Afsluiten, terugtrekken of afhaken werken toch niet

Twee handen die net contact maken tegen lichte achtergrond - therapie bij ZEON

Jezelf hechten betekent dat je jezelf open stelt voor de gevoelens die je hebt in het contact en deze eerlijk durft te delen zonder dat je de ander beoordeelt of veroordeelt. Merk je dat je gevoelens voor jezelf houdt of dat je snel geïrriteerd of gekwetst reageert, dan is de kans groot dat je jezelf niet echt open durft op te stellen. Je zal je afsluiten, terugtrekken of op een andere manier afhaken. Een relatie die je op deze wijze aangaat heeft geen kans zich te verdiepen en zal uiteindelijk waarschijnlijk verbroken worden.

Jezelf niet echt open durven op te stellen gaat over angst voor afstand en nabijheid, het gaat over bindingsangst en verlatingsangst. Ze horen bij elkaar. Verlatingsangst (angst om verlaten te worden) en bindingsangst (angst om zich te binden) zijn twee kanten van dezelfde medaille. Er speelt een sterke dynamiek tussen verlatingsangst en bindingsangst die voortkomt uit een diepe angst voor verlies van liefde en hechting.

Nu hoef je niet gelijk te denken 'Oh, ik heb verlatingsangst' of 'Oh, ik heb bindingsangst'. We hebben allemaal een zekere verlatings- of bindingsangst, waar je meer bewust van kunt zijn is of het je beperkt in de wijze van een relatie aangaan. Merk je dat je reactie op dreigende verlating of verbinding erg heftig en sterk is, dan is het goed om dieper te gaan onderzoeken wat er precies onder schuilt.

Codependentie

De illusie gelukkig te worden door jezelf op te geven

Twee handen die net contact maken tegen lichte achtergrond - therapie bij ZEON

Codependentie is de drang om je aan te passen zonder rekening te houden met jouw eigen gevoelens en behoeftes. De wensen en verlangens van een ander stel je boven die van jezelf. Jij voelt de behoeftes en wensen van anderen aan.

Fantastisch kun je denken en dat zouden meer mensen kunnen doen, niets mis mee!

Codependentie is echter een stressrespons op een verstoorde hechting. Het is angst voor verlating en een onbewuste poging om alsnog te krijgen wat vroeger gemist is, of te voorkomen dat je weer opnieuw gekwetst wordt. Het is dus een onbewuste strategie om de ander en jouw relatie(s) te controleren. Je geeft jezelf op voor het in stand houden van de relatie, die je mogelijk idealer maakt dan die is. Je houdt van jezelf via de ander. Dit is fragiel, want als de liefde van de ander voor jou stopt of verandert, dan stop je met van jezelf te houden of jezelf te waarderen. Het is dus voor jou van groot belang dat het met de ander zo goed mogelijk gaat, alleen hierdoor zet je jezelf aan de kant.

Het komt er op neer dat jij jezelf verliest in andermans problemen. Door geregeld ja te zeggen waar jij onbewust of duidelijk een nee voelt. Je vindt het immers heerlijk om de ander tevreden en dankbaar te zien. Je bent eigenlijk afhankelijk geworden of gemaakt (Co-dependent) van anderen in je jeugd. Oude patronen werken lang door tot dat jij de illusies gaat herkennen en ontmantelen. De waarheid onder ogen willen zien doe je in eerste instantie met jezelf.

Weer leren eerlijk zijn tegenover jezelf

Het is eigenlijk zo eenvoudig dat we het niet gemakkelijk vinden

Twee handen die net contact maken tegen lichte achtergrond - therapie bij ZEON

Wat je gelooft is wat je ervaart. Dit betekent dat het belangrijk is je bewust te zijn van hetgeen je gelooft. Geloof je wat je verteld is, waarin je geprogrammeerd bent door het systeem en je gehele opvoeding? Of geloof je wat je diep van binnen voelt en weet, in afstemming met je ziel of hart?

Dat betekent dat je naar binnen mag gaan in plaats van buiten jezelf te blijven kijken en zoeken naar oplossingen.

Open stellen voor gevoelens

Om een diepere hechting met een ander aan te gaan zul je bewuster moeten zijn van je eigen gevoelens en emoties. De band met jezelf zal hechter moeten worden voordat je een diepere band met iemand anders kunt aangaan. Gevoelens kun je gemakkelijk aan de kant leren schuiven en veel mensen denken dat ze voelen, terwijl het eigenlijk gedachten zijn en geen gevoelens. Daardoor is er veel verwarring in relaties, mensen denken dat ze hun gevoelens delen en doen dat dus niet. Een handig houvast is dat een gevoel altijd een lichamelijke oorsprong heeft. Je moet het letterlijk kunnen voelen, anders is het geen gevoel maar een gedachte. We zeggen bijvoorbeeld ‘ik voel me onzeker’ en eigenlijk is dat geen gevoel, het is een verzameling gevoelens die we samenvatten in het woord onzeker. De lichamelijke gevoelens van onzekerheid kunnen zijn spanning in je buik, keel, armen of benen, je kunt meer zweten en alle andere dingen die je lichamelijk kunt opmerken. Om die gevoelens snel duidelijk te maken gebruiken we het verzamelbegrip onzeker.

Bewuster zijn van gevoelens kun je eenvoudig leren, de bewering dat je geen gevoelens hebt is onzin zolang je een lichaam hebt. Mocht je twijfelen dan kun je een hamer pakken en eens flink hard op je vinger slaan en je zult zien dat je het uitschreeuwt van de pijn. Een timmerman die vaak op z’n vinger slaat zal leren de pijn te negeren, de pijn is er wel maar er wordt geen aandacht aan besteed.

Leren je te hechten

Twee handen die net contact maken tegen lichte achtergrond - therapie bij ZEON

Het herkennen van codependentie, bindingsangst of verlatingsangst is niet altijd gemakkelijk bij jezelf te herkennen. Je gedraagt je vaak al zolang je leeft op deze manier waardoor het gedrag voor jou normaal is geworden. En het is vanzelfsprekend voor anderen omdat jij altijd klaarstaat om te helpen. Je zult dus een diepgaand patroon moeten doorbreken om tot ander gedrag te komen.

Een belangrijke stap is het leren je eigen gevoelens te benoemen. Ben je in staat om je gevoelens te benoemen, dan kun je dit gebruiken om de band met je partner te verdiepen en zal de hechting gemakkelijker verlopen en zich verdiepen.

Kies je voor angst of voor liefde?

Blijf je geloven dat je een slachtoffer bent van de situatie en blijf je wachten tot je gered wordt of voel en begrijp je dat jouw leven jouw verantwoordelijkheid is. De tegenpool van bindingsangst en verlatingsangst is liefde. Het betekent meer houden van jezelf en door oude ingesleten patronen heen gaan. Dat is natuurlijk een spannend proces en wij helpen je er graag bij om dit zo prettig en goed mogelijk te doorlopen. De eerste stap is besluiten dat je je niet meer door je angsten laat leiden en vervolgens op zoek gaan naar hulp. Een goede gehechtheid kun je leren en je zult je zeker een stuk gelukkiger gaan voelen.

Gerelateerde berichten

Man met handen in het haar op rand van het bed en op de achtergrond twee vrouwen - therapie bij ZEON

Herstellen van vreemdgaan

Hoe herstel je van overspel? Wanneer je partner of jijzelf gevoelens krijgt voor een ander wat doe je dan?

Vrouw met gezicht verborgen in handen en daar omheen wijzende vingers - therapie bij ZEON

Triggers

Lees meer over de gevolgen van triggers.

Vrouw met ogen dicht en gekruiste vingers - therapie bij ZEON

Bouwen aan meer Veerkracht

Hoe meer Veerkracht je hebt, des te beter je kunt omgaan met tegenslagen en teleurstellingen.