&
Zelfontplooiing
Ontspanning

Cultuur en Kunst in de buurt van Pindray

Site gallo-romain de Sanxay

Overblijfselen van een oude Gallo-Romeinse nederzetting. Deze site is maar liefst 20 hectare groot en is daarmee en van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in dit gedeelte van Frankrijk.

De Gallo-Romeinse site van Sanxay ligt in de vallei van de rivier Vonne. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat hier een tempel heeft gestaan die gewijd was aan de Romeinse goden Mercurius en Apollo. Uit de vondst van meerdere oude munten blijkt dat er al in de eerste eeuw na Christus sprake was van menselijke bewoning op deze locatie. De tempel was tijdens de hoogtijdagen van het Romeinse rijk een bekend pelgrimsoord. Bij deze tempel bouwde men een amfitheater en meerdere badhuizen.

Na de val van het Romeinse rijk raakten deze bouwwerken in verval. Lange tijd gebruikte men deze locatie als steengroeve. Pas aan het einde van de negentiende eeuw werden de overblijfselen van de tempel, het amfitheater en het badhuis geclassificeerd als historische monumenten. Vanaf het begin van de twintigste eeuw hebben er meerdere archeologische onderzoeken plaatsgevonden, om zo meer te weten te komen over de geschiedenis van deze locatie.

Geopend van half mei tot half september tussen 10.00 en 18.00 uur (maandag gesloten)
en van half september tot half mei tussen 10.00 tot12.30 en 13.30 tot 17.00 uur (maandag en dinsdag gesloten)

Site gallo-romain de Sanxay ligt op 1 uur en 15 minuten rijden vanaf Pindray. Hoe kom ik daar?

Merovingische necropolis van Civaux

Fascinerende en mysterieuze eeuwenoude begraafplaats

De Merovingische necropolis van Civaux is een unieke plek, omdat het een begraafplaats is die sinds de Romeinse tijd en tot op de dag van vandaag wordt gebruikt. De necropolis werd al meer dan 1700 jaar als begraafplaats gebruikt en bevat nog steeds honderden Merovingische sarcofagen (500-750 n.Chr.). De trapeziumvormige vorm, de deksels zijn versierd met drie kruispersonen, een karakteristieke versiering van Poitou in die tijd. Sommige sarcofagen zijn versierd met christelijke symbolen, kruisen, drietand, ankers of een opschrift met de naam van de overledene.

Tekeningen uit de 18e eeuw laten zien dat de necropolis toen veel groter was. De huidige ommuring besloeg slechts een kwart van de oppervlakte van de voormalige necropolis. Er wordt geschat dat de begraafplaats tussen de 7.000 en 15.000 graven bevatte. De sarcofagen werden in de loop der tijd verwijderd als bouwmateriaal (bestrating, stenen) of als troggen en drinkbakken. Deze voorbeelden van hergebruik zijn nog steeds te zien in het dorp. De aldus vrijgekomen grond werd vervolgens bebouwd.

De kapel werd gebouwd in het begin van de 16e eeuw en stond in het midden van de toenmalige grotere necropolis. Aan de voet van de apsis liggen de fundamenten van een vroegere romaanse apsis. Opgravingen in de kapel in 1961 brachten munten uit de 13e en 14e eeuw aan het licht, evenals een bul van paus Clemens VII (1523-1534). Deze voorwerpen worden tentoongesteld in het archeologisch museum.

Civaux is iets meer dan 15 minuten rijden vanaf Pindray. Hoe kom ik daar?

Boek nu je vakantie

we ontvangen jullie graag!

Lees meer