Getriggerd worden
en grip over de situatie verliezen
In de dynamiek van menselijke relaties is het fenomeen van ‘getriggerd zijn’ een bekend maar vaak onbegrepen concept. Het verwijst naar die momenten waarop iets in ons een sterke emotionele reactie oproept, vaak resulterend in een ruzie of conflict.
Je herkent het vast wel (bij jezelf of bij een ander), je bent in een situatie en ‘iets’ maakt je bijvoorbeeld flink geïrriteerd, boos, angstig of heel verdrietig.
De situatie lijkt een gewone situatie en toch reageer je allesbehalve heel ‘gewoon’.
Je merkt bijvoorbeeld dat je hart sneller klopt, je krijgt zweethanden, je verstijft, krijgt een droge mond, je schreeuwt of je sluit je af. Je voelt woede, verdriet, schaamte of je gaat jezelf waardeloos vinden. Het lukt je in zo’n moment vaak niet om weer in verbinding met jezelf en de ander te komen zodat je het kunt uitpraten of de situatie helder kunt overzien. Alles in jou reageert alsof er iets vreselijks gebeurt.
Triggers zijn dus mensen, plekken, dingen, zintuiglijke waarnemingen of situaties die een gevoel of idee van onveiligheid met zich meebrengen en je zenuwstelsel activeert naar een beschermingsmodus. Een trigger kan een realistische bedreiging zijn zoals een auto die met volle snelheid op je af komt rijden of een waargenomen bedreiging zoals een lompe email van je leidinggevende.
Triggers kunnen ervoor zorgen dat je je het ene moment 'ok' voelt en het volgende moment 'niet meer ok'.
Zo zijn pesten, geen liefdevolle aandacht krijgen van je ouders, je te volwassen moeten gedragen in je kindertijd, (seksueel) misbruik, een scheiding en verlies van dierbare een aantal voorbeelden van traumatische gebeurtenissen.