&
Zelfontplooiing
Ontspanning

Triggers

Getriggerd worden

en grip over de situatie verliezen

Vrouw met gezicht verborgen in handen en daar omheen wijzende vingers - therapie bij ZEON

In de dynamiek van menselijke relaties is het fenomeen van ‘getriggerd zijn’ een bekend maar vaak onbegrepen concept. Het verwijst naar die momenten waarop iets in ons een sterke emotionele reactie oproept, vaak resulterend in een ruzie of conflict.

Je herkent het vast wel (bij jezelf of bij een ander), je bent in een situatie en ‘iets’ maakt je bijvoorbeeld flink geïrriteerd, boos, angstig of heel verdrietig.
De situatie lijkt een gewone situatie en toch reageer je allesbehalve heel ‘gewoon’.

Je merkt bijvoorbeeld dat je hart sneller klopt, je krijgt zweethanden, je verstijft, krijgt een droge mond, je schreeuwt of je sluit je af. Je voelt woede, verdriet, schaamte of je gaat jezelf waardeloos vinden. Het lukt je in zo’n moment vaak niet om weer in verbinding met jezelf en de ander te komen zodat je het kunt uitpraten of de situatie helder kunt overzien. Alles in jou reageert alsof er iets vreselijks gebeurt.

Triggers zijn dus mensen, plekken, dingen, zintuiglijke waarnemingen of situaties die een gevoel of idee van onveiligheid met zich meebrengen en je zenuwstelsel activeert naar een beschermingsmodus. Een trigger kan een realistische bedreiging zijn zoals een auto die met volle snelheid op je af komt rijden of een waargenomen bedreiging zoals een lompe email van je leidinggevende.

Triggers kunnen ervoor zorgen dat je je het ene moment 'ok' voelt en het volgende moment 'niet meer ok'.

Zo zijn pesten, geen liefdevolle aandacht krijgen van je ouders, je te volwassen moeten gedragen in je kindertijd, (seksueel) misbruik, een scheiding en verlies van dierbare een aantal voorbeelden van traumatische gebeurtenissen.

Wat gebeurt er dan precies?

Triggers geven het gevoel aangevallen te worden

Vrouw met gezicht verborgen in handen en daar omheen wijzende vingers - therapie bij ZEON

Het begint allemaal met een trigger, dit kan een woord, een gebaar, of zelfs een blik zijn van de ander die een stroom van emoties bij ons losmaakt. Deze triggers zijn diepgeworteld in onze persoonlijke ervaringen en bijna altijd gekoppeld aan onopgeloste kwesties of trauma’s uit het verleden.

Wanneer we getriggerd worden, hebben we het idee dat we worden aangevallen, ook al is de situatie misschien onschuldig. De reactie die volgt is dus ook meestal defensief. We reageren op manieren die we later misschien betreuren. Woorden worden wapens en een kalme discussie kan snel escaleren tot een verhitte ruzie. We verliezen we controle en het overzicht waardoor we onszelf en de ander niet meer overzien. Ons rationele zelf wordt op de automatische piloot gezet en ons lichaam schakelt over naar de ‘vecht-of-vlucht’-modus, of we bevriezen helemaal.

Trigger -> Vechten, Vluchten of Bevriezen

Onze communicatie wordt gekleurd door emoties, waardoor we de intenties van de ander verkeerd interpreteren. We luisteren niet meer echt en we willen alleen nog maar onze kant van het verhaal vertellen. We zijn niet meer in staat om open en effectief te communiceren. Dit gebrek aan effectieve communicatie creëert een kloof waar misverstanden en frustraties kunnen gedijen.

Krijg grip op je triggers

Stil staan bij de wijsheid van je lichaam

Vrouw met gezicht verborgen in handen en daar omheen wijzende vingers - therapie bij ZEON

Als je angst of boosheid ervaart en je kunt deze gevoelens niet uiten of kwijtraken, blijft je sympathische zenuwstelsel (vecht/vluchtrespons) geactiveerd. Dit betekent dat je lichaam in een constante staat van paraatheid blijft, wat op lange termijn niet goed is voor je gezondheid.

Op momenten dat je wordt getriggerd of overspoelt raakt door deze emotie, dan kan het zijn dat je lichaam begint te trillen, onrustig wordt of je zit bijvoorbeeld te friemelen of te wiebelen. Je lichaam heeft je op dat moment iets te vertellen. De vastzittende energie en spanning wil het lichaam verlaten. Het wil de beweging maken die passend is bij de vecht- of vluchtrespons.

En hoewel angst je mogelijk kan verlammen (bevriezen), wil het lichaam toch de vluchtbeweging maken en helpt het je om deze beweging te maken. Dit geldt ook voor onderdrukte boosheid. De vastgezette energie wil zich via je lichaam vrijmaken.

Trauma's zorgen via een overlevingsrespons voor triggers

Trauma is kort gezegd dat wat er van binnen bij je afspeelt na een voor jou ingrijpende gebeurtenis en wat onvoldoende gezonde aandacht heeft gekregen in je nabije omgeving. Dit onverwerkt trauma zorgt ervoor dat mensen in het heden nog altijd vanuit een overlevingsrespons reageren op een 'normale' situatie. Triggeren noemen we dat.

Wanneer je een trauma hebt ervaren is de balans tussen ‘in actie’ en ‘ontspannen zijn’ verstoord. Je lichaam bevindt zich ook dan in een staat van paraatheid en kan onvoldoende herstellen. Veel situaties ervaar je hierdoor als onveilig en vanuit die onveiligheid reageer je.

Trauma en triggers

Verwerking van trauma geeft minder triggers

Vrouw met gezicht verborgen in handen en daar omheen wijzende vingers - therapie bij ZEON

Trauma begrijpen is een belangrijke stap in trauma verwerken. Als je namelijk begrijpt wat een overweldigende gebeurtenis kan doen in een mensenleven, dan ontstaat er meer compassie. Je weet dan dat mensen vanuit een overlevingsrespons kunnen reageren (vechten, vluchten of bevriezen) en dat dit menselijke reacties zijn. Je snapt dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden en dat verbinding en veiligheid nodig is om te kunnen herstellen.

Als je lichaam zich niet veilig voelt, reageert deze vanuit een overlevingsrespons (ook als je geen trauma hebt ervaren) door te Vechten, Vluchten of Bevriezen.

Symptomen die erop kunnen duiden dat mensen een trauma hebben ervaren, zijn:

  • Prikkelbaarheid

  • Depressie

  • Laag zelfbeeld

  • Verminderde concentratie

  • Onverschilligheid

  • Niet weten wat je wilt

  • Zelfdestructief gedrag

  • Schaamte

  • Angst

  • Paniekaanvallen

Door trauma-heling los je triggers op

en stap je uit vicieuze cirkels

Waarom is Trauma-heling zo belangrijk

Het is gemakkelijk om het erover eens te zijn dat een "slechte dag" anders is dan "trauma", en dat "trauma" een term is die gereserveerd is voor mensen die iets heel ongewoons hebben meegemaakt.

Persoonlijk trauma kan het gevolg zijn van een schok, zoals een ramp of een ongeluk, misbruik, problemen binnen een relatie, of negatieve interacties gerelateerd aan culturele, persoonlijke of gemeenschapsidentiteit. Het kan van buitenaf duidelijk zijn, privé en alleen voor een klein groepje bekend zijn of geheim, zodat niemand er van weet behalve degene die het trauma meegemaakt heeft.

Trauma kan het gevolg zijn van één gebeurtenis of herhaalde, langdurige of chronische gebeurtenissen. Het kan zelfs het gevolg zijn van situaties die misschien niet eens "traumatisch" lijken, zoals schaamte. De impact ervan hangt zowel af van de omstandigheden van een gebeurtenis als de veerkracht van het zenuwstelsel van de persoon op het moment in kwestie. Soms zijn we beter in staat om te verwerken en vrij te geven en soms zijn we dat niet.

Vrijwel iedereen heeft trauma’s opgelopen in zijn kindertijd, pubertijd of op volwassen leeftijd. Vaak zijn die trauma’s diep weggestopt in het onderbewustzijn van waaruit zij hun destructieve werk doen.

Wat kun je er aan doen?

Jezelf ontladen van vastzittend trauma

Vrouw met gezicht verborgen in handen en daar omheen wijzende vingers - therapie bij ZEON

Het is belangrijk om te herkennen wanneer we getriggerd zijn en wat de trigger was. Wanneer we dit herkennen zijn we in staat om op het moment wanneer we getriggerd zijn een stap terug te doen, een time-out in te lassen. Door onszelf de tijd te geven om af te koelen en lichamelijk te ontladen, liefst los van de betreffende persoon, kunnen we voorkomen dat een trigger uitmondt in relationele schade. Dit vereist zelfbewustzijn en de bereidheid om onze eigen emotionele reacties te onderzoeken. Want wat je ook zegt of denkt van die ander, wanneer je door woorden of blikken getriggerd raakt zegt dat iets over jezelf.

Wanneer we er zo naar kunnen kijken en weer open mee omgaan maken we een essentieel verschil voor het bouwen van liefdevolle en duurzame relaties.

De vecht- of vluchtrespons volgen

Het is dus belangrijk dat je lichamelijk gaat ontladen van je vlucht- vechtreactie en dat je er voor zorgt dat je uit een bevriezing komt waar je bent ingeschoten.

Hieronder geven we vier gemakkelijke oefeningen die je helpen om een vluchtbeweging te maken voor als je angst of stress ervaart en een oefening voor als je boosheid of frustratie in je lijf waarneemt en een vechtrespons wilt volgen.

Twee oefeningen voor als je angst of stress ervaart:

Vrouw met gezicht verborgen in handen en daar omheen wijzende vingers - therapie bij ZEON

Deze bewegingen vermindert de vluchtrespons van je autonome zenuwstelsel:

  1. Neem plaats op het puntje van je stoel
    Plaats je handen op je knieën met je handpalmen naar boven
    Beweeg je benen om de beurt op en neer alsof je rent
    Houdt ondertussen je mond open en maak ruimte voor geluid
    Houd dit even vol en sluit vervolgens je ogen
    Haal een paar keer dieper adem door je neus en neem waar wat je lichaam ervaart.

  2. Ga staan met je voeten stevig op de grond
    Laat je armen en handen losjes naast je lichaam hangen
    Begin met je hele lichaam te trillen en schudden alsof je iets van je af schudt
    Houdt ondertussen je mond open en laat je adem met geluid naar buiten komen
    Houd dit even vol en sluit vervolgens je ogen
    Haal een paar keer dieper adem en neem waar wat je lichaam ervaart.

Twee oefening voor als je boosheid of frustratie ervaart:

Vrouw met gezicht verborgen in handen en daar omheen wijzende vingers - therapie bij ZEON

Deze bewegingen vermindert de vechtrespons van je autonome zenuwstelsel:

  1. Neem plaats op het puntje van je stoel
    Plaats je handen op je knieën met je handpalmen naar beneden
    Beweeg je benen tegelijk op en neer alsof je springt
    Houdt ondertussen je mond open en maak ruimte voor geluid
    Houd dit even vol en sluit vervolgens je ogen
    Haal een paar keer dieper adem door je neus en neem waar wat je lichaam ervaart.

  2. Ga staan met je voeten stevig op de grond
    Bal je vuisten alsof je gaat vechten
    Begin met hardlopen en/of springen op de plaats
    Houdt ondertussen je mond open en laat je adem met geluid naar buiten komen
    Houd dit even vol en sluit vervolgens je ogen
    Haal een paar keer dieper adem en neem waar wat je lichaam ervaart

Gerelateerde berichten

Wegwijzerbord met richting 'this way' 'that way' en 'the other way' - therapie bij ZEON

Chaos in je hoofd

De weg kwijt zijn en behoefte hebben aan richting en steun

Man met handen in het haar op rand van het bed en op de achtergrond twee vrouwen - therapie bij ZEON

Herstellen van vreemdgaan

Hoe herstel je van overspel? Wanneer je partner of jijzelf gevoelens krijgt voor een ander wat doe je dan?

Twee handen die net contact maken tegen lichte achtergrond - therapie bij ZEON

Bindingsangst

Lees meer over de oorzaak van hechtingsproblemen