&
Zelfontplooiing
Ontspanning

Assertiviteit & Zelfvertrouwen

Handvatten voor Assertiviteit & Zelfvertrouwen

Het vertrouwen in jezelf herstellen en ervaar je hoe het is om écht jezelf te zijn

Zelfvertrouwen groeit door positieve ervaringen. Des te meer positieve ervaringen, des te beter je zelfbeeld. Wanneer je de pech hebt om onvoldoende gesteund te zijn in de ontwikkeling van je assertiviteit en zelfvertrouwen, kan dit je levenslang blijven achtervolgen. Het is nu eenmaal zo dat we niet allemaal het geluk hebben om met voldoende positieve steun op te groeien. Gelukkig kun je ook op volwassen leeftijd jezelf ontwikkelen en leren om daadwerkelijk in je kracht te staan.

Op een unieke en veilige manier leer je bij ZEON in Groningen het vertrouwen in jezelf herstellen en ervaar je hoe het is om écht jezelf te zijn. Met relatief weinig inspanning en ook nog in een betrekkelijk korte tijd, kun je je ontwikkelen tot iemand die gelooft in zichzelf en oprecht zelfvertrouwen uit straalt. Assertief zijn kun je leren, zodat je jezelf beslist serieus gaat nemen.

Leren positief te zijn over jezelf

Wanneer je moeite hebt om duidelijk voor jezelf op te komen en je standpunten over te brengen, dan kan dat het vertrouwen in jezelf behoorlijk onderuit halen. Het beperkt je mogelijkheden en je kunt je langzaamaan steeds meer terug trekken in jezelf. Het leven gaat er uiteindelijk toch over dat je er datgene uit haalt wat jij belangrijk vindt en dat je met enthousiasme kunt genieten van de dingen die je doet. Het is eenvoudigweg te leren hoe je positiever over jezelf kunt gaan denken en daarmee oude angsten en frustraties los kunt laten.

Wanneer je echt nee kunt zeggen, durf je ook een oprechter ja te geven.

'Ja, ik kan dit' of 'Ja, ik ga ervoor' zijn gedachten die je graag wilt hebben bij een nieuwe uitdaging. Deze gedachten zijn afhankelijk van de ervaring en steun die je hebt gehad bij eerdere ervaringen. Wanneer je de steun en positieve ervaring hebt gemist, zul je dit op latere leeftijd moeten herstellen en inhalen.

Het is gelukkig ook heel goed mogelijk om op latere leeftijd te leren hoe je meer zelfvertrouwen en assertiviteit kunt krijgen. Wanneer je het inzicht krijgt hoe je dat bij jezelf bewerkstelligt is het namelijk helemaal niet zo moeilijk als vaak wordt gedacht.

Assertief worden in 5 sessies

Verbeter je communicatie, kom duidelijker voor jezelf op en pak problemen krachtiger aan.

Meer →

Meer Zelfvertrouwen in 5 sessies

Ontwikkel een positiever zelfbeeld en meer eigenwaarde.

Meer →

Individuele of Relatie Therapie bij John

Voel je vrij om met me in gesprek te gaan en te onderzoeken wat ik voor je kan betekenen bij onze praktijk in Groningen

Meer →

Individuele of Relatie Therapie bij Sanne

Voel je vrij om met me in gesprek te gaan en te onderzoeken wat ik voor je kan betekenen bij onze praktijk in Groningen

Meer →

Het verschil tussen Assertiviteit & Zelfvertrouwen

volg een training bij onze praktijk in Groningen

Assertiviteit en zelfvertrouwen zijn nauw met elkaar verbonden en toch verschillen ze van elkaar.

Assertiviteit gaat vooral over vaardigheden die je ontbreken, waardoor je domweg niet weet hoe je voor jezelf op moet komen. Het gevolg is dat je dingen laat gebeuren zonder dat je handvatten hebt om de situatie te veranderen. Je weet niet hoe je grenzen aan kunt geven of je mening kunt laten horen. Door de competenties van assertiviteit te verwerven, ontsluit je daarmee een capaciteit waarmee je plotsklaps zichtbaar bent.

Zelfvertrouwen gaat met name over een meer innerlijk proces, je kunt de assertiviteitsvaardigheden wel bezitten en toch er niet in slagen om op jezelf te bouwen. Het gaat over een negatief beeld wat je van jezelf hebt gecreëerd, wat dusdanig negatief is opdat je jezelf onderuit haalt. Welke waarde geef je aan jezelf? Vind je dat je er mag zijn en dat je oké bent zoals je bent? Wanneer je het gevoel hebt gekregen dat je meer moet kunnen en meer van jezelf verwacht dan je in redelijkheid van jezelf kunt verwachten, dan ondermijn je het vertrouwen in jezelf. Je legt de lat voortdurend hoger dan eigenlijk goed voor je is en daarmee kun je dus niet voldoen aan de eigen eisen die je aan jezelf stelt.

Uit het bovenstaande kun je opmaken dat Assertiviteit en Zelfvertrouwen heel nauw met elkaar verbonden zijn. Heb je moeite met het één, dan heb je meestal ook moeite met de ander.

Durf te veranderen

Neem de sprong en meld je aan voor een vrijblijvend intakegesprek in Groningen

Lees meer

De voordelen van zelfvertrouwen en assertiviteit

Je bent gewoon minder krampachtig en meer ontspannen

Mensen met een gezond portie zelfvertrouwen en assertiviteit voelen zich beter en meer ontspannen dan mensen die het daaraan ontbreekt.

  • Contacten: Het contact met anderen verloopt gemakkelijker en met minder problemen. Je straalt meer duidelijkheid uit en kunt jezelf krachtiger verwoorden. Hierdoor begrijpen anderen gemakkelijker wat je wel en niet prettig vindt en wat je nodig hebt.

  • Ontspannen: Doordat je beter voor jezelf opkomt ben je natuurlijk meer ontspannen. Sowieso lopen spanningen minder hoog op, omdat je helder bent in je grenzen. Anderen houden meer rekening met je en respecteren de mening en opmerkingen die je hebt.

  • Kansen: Wanneer je moeite hebt om voor jezelf op te komen en je mening onduidelijk verwoordt is de kans groot dat je niet wordt opgemerkt door anderen. Je loopt kansen mis in je werkzaamheden en ook op het relationele vlak. Je bent bang om anderen aan te spreken en daardoor loop je boeiende gesprekken en interessante uitdagingen mis.

  • Stabieler: Wanneer je verantwoording neemt voor je eigen standpunt en gedrag, zorg je er actief voor dat je leefomgeving prettig blijft. Je hoeft je niet schuldig of heel onzeker te voelen en met agressie mensen van je af duwen is ook niet nodig. Je komt spontaan op voor eigen belangen en kunt met respect rekening houden met andermans belang. Het gevolg is dat je emotioneel veel stabieler bent en blijft. Je hoeft emoties niet heel hoog op te laten lopen of je emoties heel krampachtig voor je te houden.

Basisassertiviteit

Begin bij het begin

In de assertiviteitstraining die wij in Groningen geven wordt je bewust gemaakt van de basis van assertiviteit. We geven je inzicht op welke vlakken in je leven je te sub assertief bent en op welke gebieden te agressief. Door de situatie op je persoonlijke leefomgeving te betrekken kun je voor jezelf direct resultaat boeken en veranderingen opmerken.

Begin klein en wordt opmerkzamer wanneer je je als slachtoffer opstelt of je te agressief over komt. Jouw houding bepaalt de reacties van anderen. Ben je te onzeker, dan word je niet opgemerkt. Ben je te aanwezig, dan roep je frustraties op bij anderen. Je gaat leren hoe je terug kunt komen op situaties en ander gedrag kunt tonen. Door dit een aantal keer heel bewust en actief te doen, breng je veranderingen aan in je onbewuste en hierdoor verandert je houding.

We nemen je mee hoe je feedback kunt geven en maken tegelijk duidelijk wat kritiek eigenlijk voor functie heeft en hoe het constructief kan werken. Je leert herkennen wat redelijke of onredelijke opmerkingen zijn, waardoor het gemakkelijker is om uit conflicten te blijven.

Van muurbloem naar zelfverzekerd! Assertief zijn kun je leren

Een heldere aanpak

Assertiviteit, Zelfvertrouwen, Grip op gevoelens, Ademwerk en meer

De taal van het lichaam

Geef je houding een andere boodschap!

We maken je in de training of therapie bewuster van lichaamstaal en houding. Wat straal je lichamelijk uit en welke emotionele boodschap zit erin verborgen. Je kunt in boeken of op internet lezen hoe je houding zou moeten zijn, maar zonder een bewuste aanwezigheid erachter zul je toch steeds in oude patronen terugvallen. Het is nodig om in te zien wat maakt dat je lichaamstaal die boodschap uitstraalt. Wanneer je gaat inzien wat de oorzaak van je houding is, krijg je de tools in handen om bewust te werken aan een andere uitstraling. Die verandering komt dan van binnen uit en zal een verandering te weeg brengen die blijvend is.

Het is noodzakelijk dat je lichaamstaal van binnen uit komt en geen houding is waar je voortdurend op moeten letten of die je steeds aan het corrigeren bent.

Lichaamstaal wordt uitgedrukt door je houding, je oogopslag, de manier hoe je kijkt, je stem volume en intonatie, hoe je luistert en de gesproken woorden opvat en zelfs geur kan van invloed zijn op hoe je over komt. Op veel van die dingen heb je geen of maar beperkte invloed, zeker in een spannend of emotioneel moment heb je geen tijd om op al die dingen te letten. Lichaamstaal moet daarom ook van binnen uit komen.

Het zinvol om bewust te observeren welke houding je wilt veranderen en ook hoe je die houding wilt veranderen. Wanneer je alleen bewust bent dat je een houding wilt veranderen en geen tools in huis hebt om te veranderen, gebeurt er nog steeds maar heel weinig. Juist het idee hebben hoe je wilt veranderen, maakt dat je daadwerkelijk een stap in de goede richting kunt zetten. Na afloop kun je voor jezelf evalueren of de stap die je gezet hebt voldoende is of dat je een volgende keer er een schepje bovenop moet doen.

Herstel het basisvertrouwen in jezelf

bij ZEON in Groningen

Sinds 1998 geven wij trainingen in assertiviteit en zelfvertrouwen in Groningen! Unieke programma’s waarmee we je assertiviteit en zelfvertrouwen een enorme boost geven. Ben jij op zoek naar meer assertiviteit in je leven? En wil je veel meer zelfvertrouwen krijgen? Dan ben je bij ZEON aan het juiste adres!

Vele honderden mensen gingen je voor en daarmee kunnen we garanderen dat wij jou de handvatten in handen geven om meer assertiviteit en zelfvertrouwen te krijgen. Wij leren je hoe je positiever over jezelf gaat denken en daarmee oude angsten en frustraties los laat. Met onze doeltreffende programma’s, waaraan we jaren gewerkt hebben, leren we je hoe je voor jezelf op kunt komen terwijl je respectvol blijft naar de ander. We herstellen het basisvertrouwen in jezelf, zodat jij echt voor jezelf durft te staan.
Dit zijn onze trajecten:

We leren je hoe je jezelf echt zichtbaar maakt in gesprekken met collega’s, vrienden of familieleden. Kortom hoe je veel meer zelfvertrouwen krijgt.

Wist je dat ...

... je altijd het recht hebt om:

… je mening te uiten
… vragen te stellen
… uit te leggen hoe je je voelt
… je eigen beslissingen te nemen
… nee te zeggen
… van gedachten te veranderen
… fouten te maken
... grenzen aan te geven
... terug te komen op een toezegging die je eerder hebt gedaan
... uitleg te vragen wat de ander precies bedoelt
... suggesties van anderen te negeren

Wanneer je voor jezelf op komt is dat soms niet het beste voor iedereen. Uiteindelijk is het wel het beste voor jezelf en wanneer jij je goed voelt kun je er beter zijn voor anderen.

Waar worden de trainingen van ZEON gegeven?

De sessies vinden plaats in ons eigen centrum in Groningen. Hier kunnen wij de optimale sfeer neerzetten om jou te begeleiden.
Voor een aantal trainingen is het mogelijk deze online te volgen.

+
-

Wat is de leeftijd van mensen die zich aanmelden?

De meeste mensen in onze trajecten zijn tussen de 25 en 65 jaar, maar dat wil niet zeggen dat het “niets voor jou is” als je ouder of jonger bent. Belangrijkste is dat je wat wilt leren en naar jezelf wilt kijken. Onze ervaring is dat leeftijd geen rol speelt en al snel wegvalt.

+
-

Vind hier het antwoord!
Staat je vraag er niet tussen? Neem gerust contact op, wij beantwoorden je vragen graag.

Algemene vragen die gelden voor ons centrum staan hier beschreven.

Contact