&
Zelfontplooiing
Ontspanning

Mindfulness & Innerlijke rust

Genieten van datgene wat is

Het bestaan is er gewoon en verwacht niets van je

Veruit de meeste van ons zijn gewend geraakt zich te richten op de buitenwereld en rennen daarbij jachtig van het één naar het ander. Voortdurend op zoek naar het ultieme plezier en zichzelf doelen opleggend die zo snel mogelijk gerealiseerd moeten worden. Hierdoor vergeet je gemakkelijk stil te staan bij datgene wat er werkelijk is.

Om innerlijke rust in jezelf terug te vinden is het zinvol om jezelf te vertragen. Door bewuster stil te staan bij jezelf en alle innerlijke processen, kun je opmerken welke onrust er in je leeft. Is er werkelijk rust in jezelf, dan merk je dit doordat je stiller bij jezelf kunt blijven. Je moet niet meer zoveel van jezelf en geniet van de eenvoudige dingen om je heen. Is er veel onrust in jezelf, dan heb je de behoefte om van het één naar het ander te snellen. In de hoop dat de innerlijke onrust daarmee verdwijnt.

Innerlijke reiniging

Bang zijn voor stilte, voor alleen zijn of eenzaamheid, betekent het dat je bang bent voor het bewust-zijn van jezelf. Weerstand om bewust naar binnen te gaan bij jezelf ontstaat omdat je weet dat er iets gaat gebeuren als je dat doet. Door stil te staan en met je aandacht naar binnen te gaan, ga je beseffen welke onzin er door je heen gaat. En er is zoveel aangeleerde onzin in jezelf. Denken dat je niet goed genoeg bent, dat je foutloos moet zijn, dat je altijd alles perfect moet doen, dat je altijd aardig moet zijn, de beste moet zijn ….

Onbevangen zijn ...

... en waarnemen van datgene wat is

Bewust worden van je innerlijke chaos en van de ideeën of overtuigingen die er binnen in je leven, geeft de mogelijkheid er iets aan te doen. Het zijn gedachten die de innerlijke onrust in jezelf veroorzaken. Door naar je eigen gedachten te kijken, kun je je bewust worden van alle overtuigingen die je jezelf hebt aangeleerd.

Meditatie is de manier om het bewust-zijn of bewust stil staan bij jezelf te beoefenen. Het is eigenlijk niets anders dan opnieuw leren kijken met een onbevangen blik zonder enig oordeel. Je bent gewend geraakt aan denken in beoordelingen, zowel van anderen als van jezelf. Er komen voortdurend innerlijke stemmetjes op die je beperken in de vrijheid die je hebt. Meditatie helpt je om weer je natuurlijke oorspronkelijke zelf terug te vinden. Je leert om weer onbevangen en nieuwsgierig te zijn. Het is het hervinden van een open houding, zoals kinderen kunnen zijn. Door je te richten op je binnenwereld en alle aangeleerde programmering los te laten word je automatisch stiller en stiller.

In meditatie doe je in wezen niets anders dan jezelf reinigen om weer fris en levendig te worden. Het is een aanmoediging om je eigen weg te gaan en jezelf te bevrijden van allerlei dogma’s die je hebt aangenomen. Diep van binnen bestaat er geen goed of slecht, er is slechts het waarnemen van datgene wat er is. Wanneer dit begint door te dringen in jezelf kom je langzaam los van het aangeleerde drama waarmee je je verbonden voelt. Als goed en slecht zijn opgehouden te bestaan, ga je een andere dimensie binnen, de dimensie van gewoonweg aanwezig zijn.

Durf te veranderen

Neem de sprong en volg een retraite in Frankrijk

Stilte in jezelf kun je ontdekken ...

... door de mind helemaal los te laten

Echte stilte in jezelf hoef je niet te beoefenen, die stilte is er en hoef je alleen gewaar te worden. Het is de mind die zorgt voor onrust, die wil alles beheersen en onder controle krijgen. De mind is eigenlijk een dictator en krijgt pas rust als alles precies zo is zoals het wil dat het moet zijn. Dat gebeurt natuurlijk nooit en daarom blijf je bezig om alles onder controle te krijgen.

De mind is een unieke kwaliteit van de mens en het heeft ons ver gebracht in onze ontwikkeling. Tegelijk zorgt dezelfde mind voor veel pijn, verdriet, frustraties en angst. We leggen onszelf en elkaar voortdurend allerlei ideeën en meningen op en vinden dat we zelf of de ander daaraan moet voldoen. Wanneer je niet kunt voldoen aan de lat die je jezelf oplegt voel je je falen, mislukken, niet goed genoeg enzovoort.

Bij het beoefenen van meditatie ga je op zoek naar de leegte zonder gedachten. Je laat het denken voor wat het is en stelt je volledig open voor de waarnemer in jezelf. Het middelpunt wat alles observeert en zichzelf bewust is van de gedachten en ook gevoelens die je hebt. De grootste uitdaging is om alles waar te nemen en er niets mee te doen. Ga je iets doen, dan ben je opnieuw gevallen voor de mind die vindt dat je ergens aan moet voldoen.

Daarom kun je mindfulness of meditatie eigenlijk niet beoefenen, zolang je nog oefent heb je de essentie van mindfulness of meditatie nog niet begrepen. Het is een leefstijl die je eigen kunt maken. Ben je mindful of in meditatie, dan is de beoefening geen toevoeging meer. Tot die tijd beoefen je mindfulness en meditatie, omdat je de essentie nog niet begrepen hebt.

De focus ligt op het genieten ...

... en niet op het doel

In alle culturen komt een vorm van mediteren terug en er in elke cultuur wel een vorm van verstilling en op jezelf terugtrekken te vinden. Het terugtrekken in jezelf brengt je in contact met je ware essentie. Dat kun je het goddelijke in jezelf noemen, de ene, je kern of het centrum. Het maakt eigenlijk niet uit hoe je het noemt, het gaat erover dat je de mind laat voor wat ie is. Het klinkt simpel en dat is het ook, tegelijk is het uitermate moeilijk om de mind los te laten.

We zijn verslaafd geraakt aan het denken en daarmee aan het stellen van doelen en verwachtingen. We denken dat we gelukkiger worden wanneer we de doelen behalen die we onszelf hebben gesteld. Het ene doel wordt vervangen door het andere en zo blijven we het ultieme geluk najagen. Het is niet voor niets dat er veel wijsheid schuilt in het geniet van het moment. Wanneer je geniet van de alledaagse dingen en je minder druk maakt om je doel te bereiken, ervaar je je gelukkig.

Het hebben van een doel is op zichzelf natuurlijk prima, het is geen pleidooi om geen doel meer te hebben. Dat zou betekenen dat je doelloos bent en daar word je ook niet gelukkig van. Het is echter een subtiel verschil dat je de focus hebt op een doel en tegelijk het doel niet najaagt. Het doel is er wel en tevens ben je flexibel in het behalen van dat doel. De focus ligt op het genieten en niet op het doel. Het doel is ondergeschikt aan het genieten en niet andersom.

Geniet van de dag en leef het leven!

Meditatie kun je eigenlijk niet beoefenen

Het is een sprong van de ene naar de andere zijde

Wist je dat ...

... er veel verwarring en misleiding is over meditatie en mindfulness

Er is veel verwarring over de betekenis van meditatie en mindfulness. Het wordt door de één gebracht als de oplossing voor alles, anderen vinden het zweverige onzin en weer anderen vinden het eng en gevaarlijk.

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is de oorspronkelijke betekenis van meditatie dat je een diep contact maakt met de waarnemer in jezelf, ook wel innerlijke getuige genoemd. Wanneer die realisatie zich voltrekt wordt dat als verlichting of enlightenment bestempeld. Je bevrijdt je van allerlei aardse verlangens en gevoelens, waardoor je niet meer meegezogen wordt door zowel negatieve als positieve gedachten. Je bent in staat om innerlijke rust te behouden, ondanks de dingen die er om je heen gebeuren.

Mediteren kun je overal en altijd

Je hoeft je er alleen maar open voor te stellen.

Mediteren of mindfulness kun je ook aandachtstraining noemen. Het beoefenen van het met al je aandacht in het moment zijn, zonder je te laten afleiden door gedachten of gebeurtenissen.

Je kunt dus van alles wat je doet een meditatie maken. Of het nu een huishoudelijk klusje is, sport, je werk of een wandeling, het maakt niet uit wat je doet. Het enige wat je hoeft te doen is je gedachten volledig los te laten en op te gaan in datgene wat je aan het doen bent.

We zijn zo gewend geraakt om te denken, dat het knap lastig kan zijn om je gedachten los te laten. Daarom zijn er ook allerlei oefeningen bedacht om die stap gemakkelijker te maken. Je kunt ergens rustig gaat zitten en je gedachten los laten. Het hoeft niet in een speciale houding of op een zogenaamd meditatiebankje. Je kunt een wandeling maken en je gedachten leeg maken. Het maakt niet uit.

Thuisoefening:
Kies een handeling die je wilt gebruiken voor je persoonlijke meditatie, het maakt niet uit wat. Het beste is om een handeling te kiezen die je prettig vindt om te doen en die wel enigszins bijzonder is. Plan dagen dat je tijdens de handeling die je doet gaat mediteren. Beoefen de meditatie tenminste 3 maanden lang en een aantal dagen in de week.
In het begin zal het lastig zijn, maar na verloop van tijd zal je merken dat je gemakkelijker stil kunt worden. Focus steeds op het loslaten van alle gedachten. Maak er geen strijd van, wees mild en blijf oefenen. Succes!