Van angst naar vertrouwen

De afgelopen 25 jaar heb ik duizenden mensen geholpen om van angst naar vertrouwen te bewegen en hun angsten los te laten. Van die duizenden mensen vertelden vele honderden mij hun meest pijnlijke ervaringen en vaak hun diepste geheimen die zelfs vrienden en familieleden niet weten.
Hierdoor leerde ik angst steeds beter kennen en begrijpen en dat de enige weg uit angst de weg van vertrouwen is. Angst is de antagonist van vertrouwen, de tegenpool.

De afgelopen tijd hebben we te maken met een enorme golf van angst die de gehele mensheid in zijn greep houdt. Gevoed door de media en politici die voortdurend de nadruk op angst leggen.

Angst gemene deler

Van alle vraagstukken waarmee mensen zich bij mijn praktijk aanmelden is angst de gemene deler. Angst niet goed genoeg te zijn, angst voor afwijzing, voor eenzaamheid, de angst voor liefde of de angst om te leven. En natuurlijk ook de angst voor de dood.
De lijst met dingen, situaties of gebeurtenissen is eindeloos lang en mensen zijn er goed in om op zeer creatieve manieren steeds weer nieuwe dingen te bedenken waar ze bang voor kunnen zijn. Dit is tevens de reden dat veel behandeling geen succes hebben, omdat er teveel op symptomen wordt behandeld in plaats van op de oorzaak. De oorzaak is altijd een gebrek aan vertrouwen. Of het nu gaat om eetstoornissen, verslavingen, dwanghandelingen, gebrek aan zelfvertrouwen, onzekerheid enzovoort, een behandeling zou altijd moeten gaan over het herstellen van vertrouwen.

Onder verdriet, boosheid en zelfs onder blijheid zit angst verborgen. Wanneer er onvoldoende steun is, onvoldoende respect en vertrouwen is, dan ontstaat er ogenblikkelijk angst. Angst is altijd alom aanwezig en zal daarom nooit verdwijnen. Dat is ook niet nodig. Het is nodig om de dynamiek van angst te begrijpen en de voeding van angst te beëindigen. Je kunt angst vergelijken met duisternis, met donkerte. De nacht is alom aanwezig en het enige wat de donkerte verdrijft is de opkomst van de zon. Het licht van de zon drijft de nacht naar de achtergrond. Doe je overdag je gordijnen dicht en plak je alle kieren en naden af, dan zit je ogenblikkelijk weer in het donker. Hetzelfde geldt voor angst, het is aanwezig en je kunt er niks tegen doen. De enige oplossing is de zon toelaten, het licht aan doen, het vertrouwen binnen laten stromen en daarmee verdwijnt de nacht, de angst.

Vertrouwen stimuleren

Een typisch kenmerk van angst is dat het altijd gericht is op de afwezigheid van iets. Het is kijken naar wat er mist en ervan uit gaan dat het onmogelijk is om dat te krijgen. Mensen kunnen behoorlijk hardnekkig in hun negatieve overtuiging zijn en kunnen alles op alles zetten om een bevestiging voor hun angst te vinden. Dit wordt een self fulfilling prophecy genoemd.

Wat nodig is om uit de loep van angst te komen is terug gaan naar vertrouwen. Juist hulpverleners moeten dit vertrouwen hebben en uitstralen, anders kunnen ze hun cliënten nooit helpen, nooit helen, nooit genezen.
Vertrouwen dat er mensen zijn die je zullen steunen en lief hebben in het dragen van tegenslagen.
Vertrouwen dat je mag liefhebben, genieten, plezier maken, ontwikkelen en al die mooie dingen van het leven.

 

© 2024  |  ZEON  |  therapie, training en gezondheid   |  Kerkstraat 46  |  9745 CK Groningen  |  050 - 535 25 30