Mindfulness & Innerlijke rust

Genieten van datgene wat is

Mindfulness is de manier om innerlijke rust in jezelf terug te vinden. Het bestaan is er gewoon en verwacht niets van je. Veruit de meeste van ons zijn helaas gewend geraakt zich te richten op de buitenwereld en rennen daarbij jachtig van het één naar het ander. Voortdurend op zoek naar het ultieme plezier en zichzelf doelen opleggend die zo snel mogelijk gerealiseerd moeten worden. Hierdoor vergeet je gemakkelijk stil te zijn bij datgene wat er werkelijk is.

Innerlijke reiniging

Wanneer je bang bent voor meditatie en moeite hebt om stil te staan bij jezelf, betekent het dat je bang bent voor het leven, bang bent voor het bewust-zijn van jezelf. Weerstand om te mediteren ontstaat omdat je weet dat er iets gaat gebeuren als je gaat mediteren. Door stil te staan en met je aandacht naar binnen te gaan, ga je beseffen welke onzin er door je heen gaat. En er is zoveel aangeleerde onzin in jezelf. Denken dat je niet goed genoeg bent, dat je foutloos moet zijn, dat je altijd alles perfect moet doen, dat je altijd aardig moet zijn, de beste moet zijn ….

Onbevangen zijn

Mindfulness maakt je bewust van je innerlijke chaos en van de ideeën of overtuigingen die er binnen in je leven. Door naar je eigen gedachten te kijken, kun je je bewust worden van alle overtuigingen die je jezelf hebt aangeleerd. Mindfulness of meditatie betekent eigenlijk niets anders dan opnieuw leren kijken met een onbevangen blik zonder enig oordeel. Je bent gewend geraakt aan denken in beoordelingen, zowel van anderen als van jezelf. Er komen voortdurend innerlijke stemmetjes op die je beperken in de vrijheid die je hebt. Mindfulness helpt je om weer je natuurlijke oorspronkelijke zelf te zijn, net zo onschuldig als je als kind ooit was. Door je te richten op je binnenwereld en alle onzin los te laten word je automatisch stiller en stiller.

In meditatie doe je in wezen niets anders dan jezelf reinigen om weer fris en levendig te worden. Het is een aanmoediging om je eigen weg te gaan en jezelf te bevrijden van allerlei dogma’s die je hebt aangenomen. Diep van binnen bestaat er geen goed of slecht, er is slecht het waarnemen van datgene wat er is. Wanneer dit begint door te dringen in jezelf kom je langzaam los van het drama waarmee je je verbonden voelt. Als goed en slecht zijn opgehouden te bestaan, ga je een andere dimensie binnen, de dimensie van gewoonweg aanwezig zijn.
Daarom kun je mindfulness of meditatie eigenlijk niet beoefenen, zolang je nog oefent heb je de essentie van mindfulness of meditatie nog niet begrepen. Het is een leefstijl die je eigen kunt maken. Ben je mindful of in meditatie, dan is de beoefening geen toevoeging meer. Tot die tijd beoefen je mindfulness en meditatie, omdat je de essentie nog niet begrepen hebt.

© 2023  |  ZEON  |  therapie, training en gezondheid   |  Kerkstraat 46  |  9745 CK Groningen  |  050 - 535 25 30