John van Domselaar

In bijna 30 jaar tijd heb ik vele honderden mensen begeleid naar meer rust en vrede in zichzelf. In die tijd luisterde ik naar net zo veel verhalen, waarin mijn begeleiding varieerde van meer coachende gesprekken tot het verwerken van ernstig traumatische ervaringen. De rode draad is eigenlijk altijd het vinden van meer zelfacceptatie, liefde en compassie voor zichzelf. Vandaar ook mijn grote liefde voor meditatie, wat tegenwoordig vaak mindfulness wordt genoemd. Op mijn eigen wijze verdiepte ik mij jaren geleden in meditatie en vond daardoor een diepe vrede in mijzelf, dit wordt vaak beschreven als verlichting. De oordelen van het denken en de kracht van emoties kregen langzaam minder grip op mijn wezen. Het is mijn passie om deze ervaring door te geven aan de mensen die mij met hun vraagstukken of worstelingen benaderen. Mijn begeleiding zit vol empathie, humor en lichtheid; ik reflecteer, confronteer, steun, begeleid en knuffel waar nodig. Er is ruimte om te lachen, te huilen en om boosheid te uiten. Angst neem ik serieus door je bij de hand te nemen en samen het avontuur aan te gaan.

Flexibel en persoonlijk

Mijn werkwijze is flexibel en persoonlijk. Mijn dank is nog steeds groot voor de leerprocessen die ik kreeg van Siddharta van Langen en Augela van Aubel en waar ik met plezier de 4 jarige HBO beroepsopleiding tot neo-hypnotherapeut (body-oriented psychotherapy) volgde en later ook de 2 jarige opleiding om te kunnen werken met familieopstellingen. Niet alleen leerde ik er therapeutische vaardigheden, ook mijn levenshouding veranderde drastisch. De methodes en technieken die ik heb geleerd, heb ik mij inmiddels dusdanig eigen gemaakt dat hierdoor mijn eigen manier van werken is ontstaan. Mede door de vele trainingen die ik samen met Sanne geef, hebben we samen werkmodellen ontwikkeld die praktische handvatten bieden om tot zelfinzicht te komen.
Daarnaast volgende ik diverse studies op het gebied van Voedings- en Gezondheidsleer onder andere bij de Natura Foundation in Numansdorp. Verder houd ik me up to date met bijscholing die me boeit, zoals bijvoorbeeld het Emotionally Focused Relatietherapie programma ‘Houd me vast’ volgens de visie van Sue Johnson bij opleidingsinstituut BivT.

Verwerken en loslaten

In therapie-land wordt veel gesproken over verwerken, loslaten en een plek geven; zonder duidelijk te maken wat dit nu concreet betekent. Er wordt regelmatig geprobeerd rationeel een oplossing te bedenken voor emotionele processen. Emotionele processen veroorzaken echter altijd spanning op het moment dat het ervaringsproces wordt geblokkeerd of onderbroken. Verwerken betekent in feite het emotionele proces deblokkeren en de onderbroken lijnen herstellen. Loslaten is letterlijk het ontladen van spanning die zich in het lichaam heeft opgehoopt, soms is dit een ophoping van jarenlange inhouding, controle of beheersing. Een plek geven betekent dus het inzicht krijgen hoe deze spanning zich jou in zijn of haar greep houdt en dit vervolgens met zorg en aandacht  loslaten.

Werkwijze

Mijn werkwijze bestaat uit het in balans brengen van de rationele, emotionele en ook spirituele lagen in jezelf. In veel gevallen is de rationele laag eenzijdig ontwikkeld, omdat we in een kenniscultuur leven.
De emotionele laag wordt al op jonge leeftijd onderworpen aan ontkenning en als iets negatiefs beschouwd. Als kind kreeg je te horen dat je je niet mocht aanstellen, je groot moest houden, beter je best moest doen of op een andere manier gestraft als je je emoties toonde. In feite is het uiten van je emotie niets anders dan het heel basaal communiceren van je dieper liggende gevoelens. Juist door je emotie serieus te nemen kom je dichter bij je eigen wezen. Het is daarom enorm bevrijdend om te leren dat dit een andere laag is in jezelf, die je ook heel bewust kunt inzetten en gebruiken voor je eigen welzijn.
De spirituele laag wordt nog minder bemind en snel af gedaan als zweverig geneuzel. Je kunt de spirit of ziel zien als je diepste wezen, dat deel waar je passie en liefde zijn oorsprong vindt. Gewoon heel nuchter je passie, liefde en bezieling volgen, dat is waar het toch echt om gaat!

Praktisch

John van Domselaar begeleidt mensen sinds 1994
Integratieve psychotherapie / lichaamsgerichte hypnotherapie
Registertherapeut bij de RBCZ & AGB 
LinkedIn
Facebook ZEON

© 2024  |  ZEON  |  therapie, training en gezondheid   |  Kerkstraat 46  |  9745 CK Groningen  |  050 - 535 25 30