Burn-out herstel

Van je stressklachten af

Veel mensen ervaren ergens in hun leven een punt dat ze vastlopen. De aangeleerde patronen en het daarbij horende gedrag werken niet meer.

Als je stress hebt geeft je lichaam signalen af die belangrijke informatie bevatten.
Een burn-out is hét teken van je lichaam dat je stress en de signalen van jouw lichaam te lang genegeerd hebt. Je bent te lang doorgegaan en nu grijpt je lichaam in met als ultieme stopknop: een burn-out. Want voordat je knapt, geeft je lichaam meer dan genoeg signalen dat er ingegrepen moet worden. Zoals een hoofdpijn die ineens opkomt en niet meer weggaat. Of verkrampte schouders waar je dag in dag uit last van hebt. Jouw lichaam trekt voortdurend aan de bel als het te veel spanning, over-spanning, ervaart om te vertellen dat het niet goed met je gaat.

Een burn-out is een bewuste keuze van je onderbewuste systeem.
Het vertelt je dat er patronen zijn die jou niet meer dienen.

Overspannen of burn-out

In de aanloop van stress tot over-spanning gaat jouw lichaam dus signalen geven. Steeds meer en steeds heftiger. Totdat je gaat luisteren of totdat je in een burn-out belandt en letterlijk niet meer kunt. Het verschil tussen over-spannen zijn en een burn-out is, dat wanneer je de oorzaak van de overspannenheid aanpakt, je weer snel zult herstellen. Bij een burn-out is dat anders.

Wanneer je te veel dingen wilt doen op een dag en vaak een drukke planning hebt, kan dit veel spanning geven. Dit kan door verschillende verplichtingen en/of gebeurtenissen komen. Wanneer het je dan niet goed lukt om weer te ontspannen, kun je over-spannen raken. Met andere woorden: bij overspannenheid is je draaglast groter dan je draagkracht, waardoor je overspannen raakt door externe factoren en prikkels.

Op den duur trek je het dan allemaal niet meer en alles wordt teveel. Je bent bijvoorbeeld heel moe, gestrest, je spreekwoordelijke lontje wordt korter en je voelt je totaal niet fijn. Wanneer je hier te lang mee doorloopt, kan je overspannenheid overgaan in een burn-out.

Compleet uitgeput door burn-out

Door lichamelijke, mentale of emotionele klachten raak je letterlijk opgebrand. Er is dus sprake van een burn-out als je compleet bent uitgeput, je hebt nergens meer zin in of energie voor, je voelt innerlijke leegte en bent extra gevoelig voor externe prikkels. Met een burn-out voel je je vaak angstig, onbegrepen en gefrustreerd, omdat je leven niet loopt zoals je wilt of verwacht.

Wanneer je in een burn-out terecht bent gekomen, heeft dit zich al jarenlang opgebouwd. Dit is dus niet zomaar hersteld. Je zult hier echt de tijd voor moeten nemen om dit aan te pakken want je lichaam heeft de tijd nodig om weer volledig te herstellen. Wanneer je wilt herstellen van een burn-out, is het nodig om een langere periode te stoppen met je werk en/of studie. Op deze manier kun je pas echt goed herstellen.

Dit zijn onze trajecten:

© 2024  |  ZEON  |  therapie, training en gezondheid   |  Kerkstraat 46  |  9745 CK Groningen  |  050 - 535 25 30