Adem Bevrijding
Ademhalen is zo gewoon dat we het niet opmerken en toch ademen we honderden keren per dag, vaak zonder daar bewust van te zijn. Adem is van levensbelang en is direct betrokken bij elke handeling die we doen of maken. Zo verdiept je adem zich bij inspanning en ontspant bij rust.
Het lichaam is een ingenieus systeem en is opgebouwd uit miljoenen cellen die allemaal om verse lucht vragen. We weten allemaal dat ons lichaam reageert op emoties. Iets benauwd je, naar lucht happen of opgelucht ademhalen zijn een paar voorbeelden van uitdrukkingen die we kennen en begrijpen. Het lichaam reageert onmiddellijk zonder dat we hoeven na te denken over hoe je moet ademhalen. We kunnen bewust een diepe zucht nemen of naar onze buik ademen, maar als je je aandacht verliest dan veert je ademhaling terug naar het patroon wat je daarvoor had. Er zijn allerlei adviezen over hoe je zou moeten ademhalen, naar je buik en zo vaak per minuut. Het maakt weinig uit wat je denkt en vindt, uiteindelijk ademt je lichaam weer volgens het patroon wat bij je past.
Hoe komt het dat je ademhaling vast zit of blokkeert?
Met je ademhaling heb je invloed op je emoties en je kunt een gevoel tegenhouden door je adem vast te zetten of oppervlakkiger te ademen. Je houdt je adem in als het spannend is en barst in lachen uit als het leuk of plezierig is. Het lichaam herinnert zich spannende situaties en reageert hierop door alvast je ademhaling aan te passen. Daardoor kun je merken dat je steeds op een bepaalde plek een verandering in je ademhaling opmerkt. Iemand heeft bijvoorbeeld een keer vast gezeten in de lift en vervolgens telkens last van benauwdheid in kleine ruimtes. De eerste keer was het heel beangstigd en de volgende keren reageert het lichaam alvast door zich voor te bereiden op dezelfde benauwde situatie. Het klinkt misschien niet logisch, maar het is nu eenmaal hoe het lichamelijk werkt.
Ook kleine voorvallen kunnen lichamelijke reacties en ademblokkades veroorzaken. Een collega die steeds dezelfde vervelende houding naar je heeft kan zorgen voor een automatische ademblokkade zonder dat je het in eerste instantie zelf door hebt. Na verloop van tijd reageert het lichaam steeds sneller en kom je in een negatieve spiraal terecht. Dan kunnen andere mensen die een soortgelijke houding hebben als die vervelende collega je ademhaling ook triggeren en dezelfde reactie veroorzaken.
Tijdens het opgroeien kunnen adempatronen en reacties al worden aangeleerd. Op die manier kan de opvatting ontstaan dat het adempatroon wat je hebt nu eenmaal bij je hoort en dat je daar niets aan kunt veranderen. Echter, iets wat je hebt aangeleerd kun je altijd weer afleren. Wel is het natuurlijk logisch dat een adempatroon wat je al heel lang hebt meer discipline vraagt om af te leren, dan een adempatroon wat is veroorzaakt door een ingrijpende gebeurtenis van een paar maanden geleden.
Vrije ademhaling zonder emotionele blokkades
Bij een vrije ademhaling zonder emotionele blokkades kun je rustig diep inademen en merk je bij het loslaten van je ademhaling dat de lucht ontspannen naar buiten stroom. Er is geen weerstand in je ademhaling merkbaar. Bij een geblokkeerde ademhaling merk je dat het in- en uitademen weerstand oproept en dat je moeite moet doen om dieper in te ademen of dat het loslaten gespannen gaat.
Waarom een buikademhaling?
Ademen doe je in je longen en die nemen het grootste gedeelte in van je borstkas. Het ademhalen gebeurt dus in je borstkas. Je borstkas bestaat uit ribben die de longen en het hart beschermen. Je buik bestaat uit weke delen en is zacht weefsel. Door in je buik te ademen duw je met je longen het middenrif naar beneden en zet je buik uit. Het middenrif is een vlies tussen de buikholte en borstkas om alles op z’n plaats te houden. Door in je buik te ademen beweeg je zacht weefsel heen en weer, door in je borst te ademen beweeg je hard weefsel, de ribben, heen en weer. Het kost daarom minder energie om in je buik te ademen dan in je borst. Vandaar dat een buikademhaling wordt geadviseerd.
Dit zijn onze trajecten: