Rust in jezelf vinden
Wanneer je op zoek gaat naar meer rust in jezelf dan kun je denken aan mindfulness of meditatie. Ook hulpverleners geven dat advies regelmatig.
In het begin zal mindfulness / meditatie verlichting geven. Je bent nog gemotiveerd en doet enthousiast de opgeven oefeningen. Na verloop van tijd zakt de motivatie en wordt het effect steeds minder. De reden daarvan is dat je rust niet kunt afdwingen. Rust is altijd het gevolg van inspanning. Neem bijvoorbeeld sporten, wanneer je hard gesport hebt ontstaat daarna rust en ontspanning. Na inspanning volgt rust.
Je gevoelens erkennen
Wanneer je veel onrust in jezelf hebt is dat een signaal dat de dingen in je leven niet lopen zoals je zou willen dat ze lopen. Je doet teveel dingen tegen je zin of waar je weinig echt plezier in hebt. Je doet dingen vanuit gewoonte, routine of omdat ze nu eenmaal zo zijn. Diep van binnen knaagt er onrust en wil je verandering. Je bent gekwetst of boos over hoe gebeurtenissen zijn gelopen en je voelt je niet serieus genomen, niet gehoord of gezien. Je wilt serieus genomen worden, vandaar de onrust. De enige die de onrust serieus kan nemen ben je zelf, wanneer jij besluit dat je gaat luisteren naar je eigen onrust kun je gaan werken aan verandering. Je bent begonnen om je in te spannen en daarna zal rust volgen. Hoe lang je op je rust moet wachten zal afhangen hoe lang je de onrust toegelaten en genegeerd hebt. Des te langer en groter de onrust, des te intenser de inspanning is die je moet leveren. Je ontkent iets wat je liever niet wilt horen en onder ogen wilt komen.
Het zijn altijd gevoelens die zorgen voor onrust en de gevoelens die je tegen komt zijn beperkt en bekend. Er zijn maar een paar smaken waar mensen last van hebben in gevoelsland en dat zijn bang, boos en bedroefd. Eigenlijk is alles terug te voeren op verdriet en dat zal ik een andere keer toelichten.
De meeste mensen vinden gevoelens vervelend, onzin, lastig en storend. Ze zijn vooral bezig om blij te zijn en willen zo min mogelijk verdriet, frustratie en angst voelen. Logisch.
Zelf-vertrouwen op je gevoel
We voeden kinderen op met boodschappen dat ze zich niet moeten aanstellen, dat het niet zo erg is of dat het wel weer goed komt. Allemaal signalen dat je maar beter geen gevoelens kunt hebben. Ouders die zelf niet met hun gevoelens kunnen omgaan, kunnen hun kinderen daarmee ook niet helpen en zullen hun eigen reacties op gevoelens overbrengen op hun kind.
Door te luisteren naar je gevoel kun je vertrouwen opbouwen dat je weet hoe je om wilt gaan met dat gevoel. Je hoeft niet meer bang te zijn voor je gevoel, want je weet hoe je dat signaal moet uitleggen en wat je er mee kunt doen.