Jezelf durven hechten

De eerste hechting die je aangaat is de band met je moeder. Gedurende de zwangerschap heb je een zeer innig contact met je haar en een meer hechte band zul je in je leven nooit meer ervaren. Tijdens deze periode ervaar je alles wat je moeder doet, ervaart en voelt, er is nauwelijks onderscheid tussen jou en haar. Via haar zet je de eerste stappen op het pad van hechting en hoe zij de band met jou aangaat is de basis voor je latere leven. Na je geboorte kom je in contact met nieuwe mensen die een band met je aangaan, je vader, broers en zussen, grootouders, familieleden, buren, artsen en verpleegsters en alle andere mensen die voorbij komen. Al deze ontmoetingen geven input voor jouw manier van hechting met anderen. De vriendjes en vriendinnetjes op de lagere school en middelbare school, de eerste verliefdheid, de eerste zoen, knuffels en je eerste seksuele avontuur zijn allemaal vormend. Tegen de tijd dat je twintig jaar wordt heb je al een heel beeld gevormd over hoe hechting voor jou werkt.

De oorsprong van hechting

Wanneer je merkt dat je moeite hebt om een dieper contact aan te gaan in een relatie, dan is het goed om voor jezelf te onderzoeken welke ideeën en ervaringen je hebt opgedaan in je vroege jeugd en tienerjaren. Hoe was de situatie in het gezin en hoe was het contact met anderen. Welke invloed hebben de ervaringen die je hebt meegemaakt op je huidige leven? Het belang van dit onderzoek is dat je gaat beseffen dat veel gedrag aangeleerd is en dat er geen sprake is van genetische belasting. Genen hebben niets te maken met de hechting die je ervaart in je leven. Het heeft alles te maken met wat je hebt aangeleerd en dit betekent dat je bepaald gedrag kunt afleren en vervangen door een nieuwe houding. Dit vraagt zeker in het begin de nodige discipline en aandacht, een eenmaal aangeleerde houding leer je niet zomaar af. Wanneer je je echt inzet is het wel degelijk mogelijk om een andere manier van hechting aan te gaan.

Open stellen voor gevoelens

Jezelf hechten betekent dat je jezelf open stelt voor de gevoelens die je hebt in het contact en deze eerlijk durft te delen zonder dat je de ander beoordeelt of veroordeelt. Merk je dat je gevoelens voor jezelf houdt of dat je snel geïrriteerd of gekwetst reageert, dan is de kans groot dat je jezelf niet echt open durft op te stellen. Je zal je afsluiten, terugtrekken of op een andere manier afhaken. Een relatie die je op deze wijze aangaat heeft geen kans zich te verdiepen en zal uiteindelijk waarschijnlijk verbroken worden.

Om een diepere hechting met een ander aan te gaan zul je bewuster moeten zijn van je eigen gevoelens en emoties. De band met jezelf zal hechter moeten worden voordat je een diepere band met iemand anders kunt aangaan. Gevoelens kun je gemakkelijk aan de kant leren schuiven en veel mensen denken dat ze voelen, terwijl het eigenlijk gedachten zijn en geen gevoelens. Daardoor is er veel verwarring in relaties, mensen denken dat ze hun gevoelens delen en doen dat dus niet. Een handig houvast is dat een gevoel altijd een lichamelijke oorsprong heeft. Je moet het letterlijk kunnen voelen, anders is het geen gevoel maar een gedachte. We zeggen bijvoorbeeld ‘ik voel me onzeker’ en eigenlijk is dat geen gevoel, het is een verzameling gevoelens die we samenvatten in het woord onzeker. De lichamelijke gevoelens van onzekerheid kunnen zijn spanning in je buik, keel, armen of benen, je kunt meer zweten en alle andere dingen die je lichamelijk kunt opmerken. Om die gevoelens snel duidelijk te maken gebruiken we het verzamelbegrip onzeker.

Leren je te hechten

Bewuster zijn van gevoelens kun je eenvoudig leren, de bewering dat je geen gevoelens hebt is onzin zolang je een lichaam hebt. Mocht je twijfelen dan kun je een hamer pakken en eens flink hard op je vinger slaan en je zult zien dat je het uitschreeuwt van de pijn. Een timmerman die vaak op z’n vinger slaat zal leren de pijn te negeren, de pijn is er wel maar er wordt geen aandacht aan besteed.

Ben je in staat om je gevoelens te benoemen, dan kun je dit gebruiken om de band met je partner te verdiepen en zal de hechting gemakkelijker verlopen en zich verdiepen.


Gerelateerde berichten

© 2024  |  ZEON  |  therapie, training en gezondheid   |  Kerkstraat 46  |  9745 CK Groningen  |  050 - 535 25 30