Blijf uit de ban van angst

De vraag: Hoe vermijd je een pandemie?
Is de verkeerde vraag. De vraag zou moeten zijn:

Hoe voorkom ik angst als gevolg van de pandemie?

Hoe red je jezelf van deze angst? We spannen ons enorm in om het coronavirus te vermijden, maar doen we genoeg om de angst die dit veroorzaakt te minimaliseren? Het is moeilijker om de angst te vermijden die in jou en in de wereld aanwezig is vanwege de inspanning een pandemie te bezweren. Meer mensen zullen sterven door deze angst dan door de pandemie.
Er is geen virus in deze wereld gevaarlijker dan angst.

Collectieve waanzin

Het heeft niets te maken met het virus. De angstaanjagende sfeer waar je nu naar kijkt is een collectieve waanzin, die na verloop van tijd steeds minder wordt. De redenen daarvoor blijven veranderen, maar dit soort collectieve waanzin blijft van tijd tot tijd zichtbaar.
Veel mensen krijgen hulp of gaan dood. Het is al duizenden keren eerder gebeurd en het zal blijven gebeuren. Het zal doorgaan, tenzij je de psychologie van de menigte en de angst begrijpt.
Stop met het genieten van de ‘smeuïgheid’ van de angst. Meestal geniet ieder mens een beetje van angst. Als je geen plezier hebt in angst, waarom zou je dan spannende films gaan kijken? Begrijp deze angst in je, want zonder het te begrijpen kun je de psychologie ervan niet doorgronden.

Kijk naar de angst in jezelf en dan is het mogelijk om jezelf wakker te schudden en bewust te worden van de houtgreep waar je in zit.

‘Eigenaar’ van je angst

Normaal gesproken ben je de ‘eigenaar’ van je angst. Maar in het moment van collectieve waanzin kan je eigendom worden aangeraakt. Je onbewuste toestand over jezelf kan het volledig overnemen. Je zult niet eens weten wanneer je de controle over je angst hebt verloren en bang voor anderen bent geworden.

Dan kan angst je alles aandoen, in zo’n situatie kun je ook het leven van jezelf of van anderen beschadigen. Blijf alert. Kijk niet naar een video of nieuws die telkens meer angst inboezemt. Stop met praten over de pandemie – steeds weer hetzelfde herhalen is de geboorte van zelfhypnose. Angst is een soort zelfhypnose.
Het voortdurend herhalen van angst zal chemische veranderingen in het lichaam veroorzaken. Door steeds weer hetzelfde idee te herhalen, kan deze chemische verandering soms zo giftig zijn dat het jezelf zal beschadigen of het leven van anderen.

Er gebeuren veel andere positieve dingen in de wereld, besteed hier meer aandacht aan dan aan de pandemie. Let goed op de positieve dingen en besteed minder aandacht aan de negatieve. Het is goed dat je een beetje mee krijgt, voorkom dat je meegezogen wordt.

Bescherming tegen angst

Meditatie en mindfulness kan je beschermen tegen angst, waardoor er geen negatieve energie binnenkomt. Nu is de energie van de hele wereld irrationeel geworden. Op zo’n manier kun je elk moment in dit zwarte gat van angst vallen.
Zittend in de boot van de meditatie kun je dit vermijden en buiten irreële angst blijven.

Veel meer mensen hebben milde klachten en herstellen van het virus. Van de mensen met ernstige klachten herstellen er ook velen. En ja er sterven ook mensen aan de gevolgen van het virus. In de meeste gevallen mensen met een al tanende gezondheid en waarbij het virus zorgt voor de genadeklap.

Zolang de dood nog niet komt hoeft er geen sprake van angst te zijn voor dat wat onvermijdelijk is. De dood is onvermijdelijk.
Angst is een soort dwaasheid en het bewijs dat het leven op de verkeerde manier is geleefd. Degenen die hun vandaag voor morgen aanbieden, zijn bang voor de dood. Bang omdat ze hun leven nog niet geleefd hebben zoals ze zouden willen leven.

De dood is geen probleem voor hen die elk moment van hun leven volledig leven. Heroverweeg het leven. Angst lost niets op en er is geen genezing voor de dood.
Als je niet sterft aan deze pandemie, dan zul je een andere dag moeten sterven, en die dag kan elke dag zijn.

Daarom:

Heroverweeg of je het leven leeft wat je zou willen leven.
Doe je de dingen die je zou willen doen?
Ben je met de personen waarmee je zou willen zijn?
Geniet van het leven wat je hebt!

Met dank aan een fragment van Osho

 


Gerelateerde berichten

© 2021  |  ZEON  |  therapie, training en gezondheid   |  Kerkstraat 46  |  9745 CK Groningen  |  050 - 535 25 30