Assertiviteit

Het verschil leren herkennen tussen assertief, agressief en sub-assertief.
Hoe geef je je eigen mening en hoe kom je op voor jezelf. Dat zijn belangrijke eigenschappen wanneer je goed in je vel wilt zitten.

Door middel van oefeningen en rollenspelen werken we er aan dat je inzicht krijgt in patronen en zoeken we naar de voor jouw juiste oplossing van een situatie.

Assertief
Assertief zijn wil zeggen dat je aangeeft wat jij persoonlijk zou willen. Belangrijk is dat je de ander in z’n waarde laat. In veel gevallen betekent dit dat je in de ik-vorm spreekt. Je geeft bijvoorbeeld aan ik voel, ik wil, ik ga ….

Agressief
Met agressieve communicatie probeer je de ander op een dwingende manier jou wil op te leggen. Je geeft de ander weinig ruimte. De kans is groot dat je de ander kwetst of een rot gevoel geeft. Het voordeel is dat je je zin krijgt, maar met een negatief effect op de ander.

Sub-assertief
Op een indirecte manier probeer je de ander jou visie over te brengen. Je geeft veel ruimte voor een andere interpretatie. De kans is nu groot dat je zelf een rot gevoel krijgt, omdat de ander je boodschap niet oppakt.

Terug naar alle gebruikte methodes

© 2019  |  ZEON  |  therapie, training en gezondheid   |  Kerkstraat 46  |  9745 CK Groningen  |  050 - 535 25 30