Voeding

Energie
Alles wat je eet is energie voor je lichaam, tenminste wanneer je dingen eet die ook daadwerkelijk voedingsstoffen bevatten. Je spijsvertering breekt alles wat je eet af tot kleine brokstukjes, zodat het via het bloed getransporteerd kan worden naar je cellen. Cellen gebruiken de brokstukjes die ze aangeboden krijgen als energie om hun werk te doen. Wat je eet is dus direct van invloed op je cel-energie.

Het begin
Het eerste station waar je voeding in terecht komt is je mond. Door te kauwen breng je, naast het vermalen, ook enzymen in het eten. Deze enzymen zijn nodig voor een goede vertering. Slik je te snel een grote brok door, dan heeft je maag het zwaar. Overdreven herkauwen is ook weer niet nodig, gewoon goed kauwen is goed genoeg.
Waar je bij stil kunt staan is in hoeverre je iets bewust in je mond stopt. Sta je er bij stil of ben je ondertussen druk andere dingen aan het doen? Zoals bijvoorbeeld tv kijken, veel praten, lezen, werken of iets dergelijks. Ben je bewust van de smaak die het eten heeft? Ben je er bewust van welke energie het je geeft?

Het tussentraject
Via je slokdarm zakt je eten naar je maag. Hier heerst een zuur milieu om je voeding voor te weken en de vertering gemakkelijker te maken. Drink je veel tijdens je maaltijd, dan zal het voorweken minder effectief zijn en merk je dat in je verdere spijsvertering. Ook is (te)veel eten een belasting voor je spijsvertering, om ruimte te maken gaat je maag voedsel doorlaten wat eigenlijk nog niet voldoende voorbewerkt is.
Na je maag volgt er een lang traject van je darmen, eerst je dunne en dan je dikke darm. De dunne darm haalt vooral voeding uit het eten en de dikke darm vooral vocht.

Het eind
Door te eten produceer je ook afscheiding in de vorm van urine en ontlasting. Niet alle afvalstoffen worden echter afgescheiden, een deel van de afvalstoffen blijft in je lichaam achter. Deze achtergebleven afvalstoffen worden opgeslagen in bijvoorbeeld je vetweefsel, organen of de huid. In eerste instantie merk je hier weinig van, pas na verloop van tijd kun je hier last van krijgen. Het weefsel heeft minder weerstand en wordt kwetsbaarder.

Zoet is lekker
In bijna alles wat je tegenwoordig koopt zit suiker toegevoegd. Zoet is lekker en verkoopt daarom beter. Suiker is voor het lichaam een bron van energie en wanneer je er teveel van eet wordt het netjes opgeslagen als vetweefsel voor slechte tijden. Die slechte tijden komen we in onze cultuur niet meer tegen en daarom hebben we vaak last van overgewicht.
Door meer stil te staan bij de inhoud van je voeding en dingen met veel suiker te laten liggen, zul je je al snel lekkerder gaan voelen. Minder zoet is vaak net zo lekker en gezonder.

Zout
Eten krijgt meer smaak met zout. Voor je nieren betekent het extra werk om deze zouten weg te filteren. Ook voor andere organen, zoals je hart, is veel zout een belasting. Ook hierin speelt het belang van de industrie een grote rol. Zout is een conserveermiddel en hoe meer zout des te langer het product fris blijft. De fijne smaak van het eten gaat echter verloren met teveel zout.

Kruiden
Kruiden zijn eeuwenlang gebruikt als geneesmiddel, denk aan de kruidenvrouwtjes die er in vroeger tijden nog waren. Naast dat kruiden smaak geven, maken ze het eten ook beter verteerbaar en zorgen ze voor een gemakkelijkere opname.

Biologisch 
De afgelopen honderd jaar wordt onze voeding steeds meer gecontroleerd geproduceerd. Het voordeel hiervan is dat een product in een minimale tijd een maximale opbrengst heeft. Een groot nadeel is dat die producten nauwelijks de tijd krijgen om te groeien. Een gevolg hiervan is dat de voedingswaarde van dat product is afgenomen. Je eet hetzelfde, maar krijgt minder mineralen en vitamines binnen. Biologische producten hebben meer tijd om te groeien en worden minder belast met bestrijdingsmiddelen en groeistimulators.

Verdovings- of stimuleringsmiddelen 
Alcohol en drugs zijn middelen die je kunt gebruiken als pepmiddel of om in een roes te komen. Maak ook bijvoorbeeld koffie, kalmeringstabletten of een paracetamol kunnen bij overmatig gebruik een soortgelijk effect hebben. Jezelf af en toe een pep of roes gunnen kan weinig kwaad, je lichaam herstelt zich wel weer. Gebruik je het als middel om structureel een confrontatie met jezelf uit de weg te gaan, dan zal dat je vroeg of laat gaan opbreken.

Resultaat 
Gezond eten doet meer dan je misschien denkt. Voeding heeft direct invloed op je geestelijke gesteldheid. Wanneer je bijvoorbeeld teveel alcohol drinkt, raak je jezelf kwijt en heb je de volgende dag een kater. Eet je elke dag een snelle hap, te zoet, te veel, te snel, te vet, te eenzijdig, dan zul je je eerder lamlendig voelen. Eet je bewust, gezond en veel verse producten, dan is de kans groot dat je geestelijk meer in evenwicht bent.
Wil je meer weten over de invloed van voeding dan kun je het boek van Remko Kuipers, Richard de Leth of Amber Albarda aanschaffen.
Kijk op onze website voor meer informatie onder de rubriek ‘Boeken’.

© 2019  |  ZEON  |  therapie, training en gezondheid   |  Kerkstraat 46  |  9745 CK Groningen  |  050 - 535 25 30