Slaapproblemen

Uitgerust wakker
Slapen is een probleem wat we regelmatig horen bij cliënten. Slaap is een essentieel onderdeel van je leven. Je slaapt namelijk heel wat af. Wist je dat je rond je 30e ongeveer 10 jaar geslapen hebt en tegen je 60e zelfs 20 jaar!
Alle reden dus om te zorgen voor een goede nachtrust. Hieronder beschrijven we waar je op kunt letten en wat je kunt doen om je beter aan je nachtrust te kunnen overgeven.

Slaap kun je niet doen
Het belangrijkste van slaap is dat je het niet kunt doen, slaap is iets wat je overkomt. Wanneer je gaat liggen en je ontspant, dan komt de slaap vanzelf. Je lichaam is er op ingesteld, je hoeft er niets voor te doen.
Juist het doen belemmert de komst van slaap. Wanneer je gaat liggen met de gedachte ik moet nu slapen, dan komt de slaap niet. Pas op het moment dat je er even niet aan denkt overkomt het je.

Regelmaat
Je lichaam is een ingenieus organisme met vele processen die gelijktijdig plaats vinden. Sommige processen vinden plaats in je wakkerbewustzijn en andere in je slaapperiode. Het lichaam heeft tijd nodig om te schakelen tussen die processen. Een vast ritme helpt je om je bio-klok af te stellen, zodat je ongeveer op hetzelfde moment in slaap valt. Mensen met een vast ritme worden vaak op een feestje op hun ‘slaaptijd’ overvallen door vermoeidheid. Na een tijdje ben je ‘over je slaap heen’.

Die 8 uur!
Er bestaan nogal wat misverstanden over slaap. Bijvoorbeeld dat je 8 uur moet slapen. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde mens 7 tot 8 uur slaapt. Hoe dat precies uitpakt voor ieder mens hangt af van verschillende factoren.
Iemand die veel lichamelijk arbeid doet heeft een andere slaapbehoefte dan iemand die de hele dag achter zijn pc heeft gezeten. Je eigen ritme is de belangrijkste graadmeter. Weet je van jezelf dat je na zoveel uur uitgerust wakker wordt, dan is dat jouw slaapbehoefte.

Cooling-down
In slaap vallen doe je niet zomaar, het is goed dat je voor het slapen gaan een cooling-down periode neemt. Neem ten minste een half uurtje om tot rust te komen, zeker wanneer je weet dat je moeite hebt om in slaap te vallen. Luister naar rustige muziek of lees wat in een tijdschrift of een ontspannend boek. Dus beter niet na het kijken van je soap of thriller in je bed kruipen of achter je pc zitten internetten, chatten of wat dan ook totdat je onder de wol kruipt. Wen jezelf dat je bed vooral de plek is om te slapen, zodat je onbewust een bed associeert met slapen.

Wakker liggen van een snack
Wist je dat je wakker kunt liggen van een vette snack of simpele hap? Een frietje, broodje hamburger, zak chips, teveel suiker, koffie of alcohol kunnen je zwaar op de maag liggen en voor een onrustige nacht zorgen. Je lichaam is continue bezig om voeding om te zetten in energie, zodat jij je ding kunt doen. Veel dingen die we tegenwoordig eten en gewoon vinden zijn lastig af te breken door ons spijsverteringssysteem. Gevolg is dat je lichaam extra hard moet werken om toch de broodnodige energie op te wekken.

Een borreltje om te ontspannen
Nog even ontspannen met een biertje, wijntje of iets sterkers? Alcohol is eigenlijk giftig voor je lichaam. Juist dat giftige geeft een lekker effect, je laat je controle wat vieren en raakt wat losser. Drink je met mate (1 tot 2 glazen per dag) dan kan je lichaam dit prima aan. Drink je meer dan raakt je lichaam in een stress-toestand om de afvalstoffen weg te filteren. Die stress zorgt weer voor veel onrust. Zo kan het avondje doorzakken in het weekend nog tot halverwege de week voor slapeloze nachten zorgen.

Duisternis
Een goede nachtrust bereik je beter wanneer je in het donker slaapt. Heb je geen goede gordijnen dan kun je al door het eerste zonnestraaltje ruw uit je slaap gewekt worden.

Piekeren
Zijn er zaken die je bezig houden en waar je van wakker ligt, dan is het zaak om hulp te zoeken. Regelmatig over hetzelfde piekeren heeft weinig zin, wanneer je zelf niet in staat bent iets te veranderen dan is het juist een teken van kracht dat je iemand anders om steun vraagt. Bij ZEON kun je terecht voor het verwerken van oude pijn of frustraties en het bespreken van huidige problemen.

Te warm of te koud
Frisse lucht is belangrijk tijdens je slaap, een raampje of deur op een kier is zeker aan te raden. Voorkom dat je op de tocht ligt. Wanneer je slaapt koel je langzaam af, je lichaam is in rust en er ontstaat geen bewegingswarmte. Het is daarom belangrijk dat het dekbed de warmte die je verliest voldoende vasthoudt, zonder dat je het warm krijgt en gaat zweten. Je kunt bijvoorbeeld een fleece dekentje naast je bed leggen die je in de loop van de nacht ter aanvulling gebruikt. Vaak merk je niet direct dat je te koud gelegen hebt, symptomen die je kunt voelen zijn stramheid of niet voldoende uitgerust bij het wakker worden.
Lig je veel te draaien of woelen, dan kan het zijn dat je het te warm hebt.
Zorg regelmatig voor schone en frisse lakens, je brengt tenslotte veel tijd in je bed door. Eén keer in de week of 2 weken je lakens verschonen zal je uitgerustheid bevorderen.

Veiligheid
Tijdens je slaap ben je het meest kwetsbaar. Een bed moet veilig en vertrouwd zijn, zodat je je beschermd voelt. In een bed waar je je niet veilig voelt zul nooit echt ontspannen.
Richt je slaapkamer sfeervol in zodat het prettig voelt om te zijn. Maak de inrichting niet te druk en houdt alles opgeruimd. Plaats je bed zo dat je een veilig ‘holletje’ hebt om je terug te trekken.

© 2019  |  ZEON  |  therapie, training en gezondheid   |  Kerkstraat 46  |  9745 CK Groningen  |  050 - 535 25 30