Bouwstof voor je brein

Ons lichaam is voortdurend bezig om het brein te voorzien van bouwstoffen en energie. Je psychisch welbevinden hangt sterk af van de bouwstoffen die je brein ter beschikking heeft. Bouwstoffen die je brein nodig heeft haal je uit je voeding. Met voeding beïnvloed je je stemming veel sterker dan je waarschijnlijk denkt. Het kan zelfs bepalend zijn of je lekker in je vel zit.
In onze praktijk merken we regelmatig dat voeding een erg gevoelig onderwerp is. Iedereen denkt dat hij/zij gezond eet. We worden echter sinds de afgelopen 100 jaar steeds meer geconfronteerd met typische welvaart ziektes. Depressies, ADHD, obesitas, hart en vaatziektes, spastische darm en diabetes om er een paar te noemen.

Sta je zelf wel stil bij de invloed van voeding op je stemming?
Zodra je iets eet gaat je lichaam ogenblikkelijk aan de slag om het af te breken in brokstukken waar het iets mee kan. Bruikbare bouwstoffen worden via je bloed vervoerd naar je organen en daar gebruikt voor herstel, vervanging of opbouw. Een lichaam bestaat uit ongeveer 100.000 miljard cellen, een ongelooflijk aantal. Al die cellen hebben voeding nodig, dus je kunt je voorstellen hoe belangrijk eten is. Wanneer je niet regelmatig eet worden minder belangrijke cellen opgeofferd ten gunste van belangrijke cellen. Het brein wordt als belangrijkste orgaan gezien van het lichaam.

Het lichaam maakt geen verschil in welke vorm je iets in neemt
We gebruiken koffie om ons op te peppen, alcohol om vrijer te zijn en een pilletje om beter te worden. Alles wat je eet wordt door het lichaam verwerkt tot brokstukjes, in welke vorm je het inneemt maakt voor de opname niet uit. Het is daarom ook vreemd dat we medicijnen wel zien als genezend, maar voeding nonchalant naar binnen stoppen. Terwijl medicijnen gebaseerd zijn op planten of dieren die we in de natuur tegen komen.
Ons vertrouwen in de voedingsindustrie en geneeskunde is enorm toegenomen. In de winkel pak je producten die extra vitaminen bevatten of je weerstand verhogen, zonder dat je echt stil staat wat er nu precies in zit. Vaak zijn deze producten sterk bewerkt door de producent en kun je je afvragen of dat nog echt gezond is. Je vertrouwt de producent meer dan moeder natuur.

Psychisch uit balans door onregelmatig of eenzijdige voeding
Een eenzijdig eetpatroon van teveel slechte vetten (transvetten) en suikers (oftewel koolhydraten van geraffineerde voeding) betekenen een flinke aanslag op je geestelijk welzijn. Wanneer je veel snoept en slechte vet eet krijgt je lichaam te weinig belangrijke bouwstoffen binnen. Bovendien is je lichaam in een constante stress om het tekort aan voedingsstoffen op te heffen en het overschot aan koolhydraten, transvetten en suikers op te ruimen.
Gezonde voeding wil zeggen een goed balans tussen diverse voedingsstoffen, zoals gezonde vetten, eiwitten, koolhydraten, mineralen, vitaminen en aminozuren. Vooral verse producten hebben een schat aan vitaminen en mineralen.
De voedingsindustrie biedt steeds meer kant en klare producten aan, die langdurig zijn bewerkt. De voedingswaarde daarvan is steeds lager, het smaakt lekker door de toevoeging van geraffineerde suikers en zouten. Voor je lichaam is het echter steeds lastiger om alle cellen en organen te voorzien van de juiste bouwstoffen. Heel langzaam raakt je lichaam in een steeds grotere stress en paniek toestand, waar ook je brein onder gaat leiden. Lang niet alle geestelijke problemen hebben alleen een psychische oorzaak. Met een gezonde ondersteuning van je voeding zal je ook psychisch veel sneller weer lekker in je vel zitten.

© 2019  |  ZEON  |  therapie, training en gezondheid   |  Kerkstraat 46  |  9745 CK Groningen  |  050 - 535 25 30