Melk! Zeker weten?

MELK DE WITTE MOTOR?! NEE!

Van de eiwitbronnen is voor ons Nederlanders melk een zeer bekend product. We zijn er allemaal mee opgegroeid. De kreten “met melk meer mans, de witte motor, drie glazen melk per dag” staan ons allemaal in het geheugen gebrand. Maar waarom geniet het in de orthomoleculaire wereld geen voorkeur. Waarom wordt er gewaarschuwd voor het drinken van, in ieder geval, veel melk. Het is op zijn minst merkwaardig dat wij het enigste zoogdier zijn, dat na de zoogfase, nog melk drinkt. Nog merkwaardiger is dat Nederland een van de landen is met de hoogste melkconsumptie maar tevens ook een van de hoogste cijfers kent ten aanzien van osteoporose (botontkalking). Wat is er dan werkelijk aan de hand?

Na het 1-3e levensjaar vermindert de aanmaak van het verteringsenzym lactase, de zoogtijd is immers voorbij. Koemelk bevat veel lactose en is dus voor ons moeilijk te verteren door de verminderde aanwezigheid van het enzym lactase. Melk tast ons immuunsysteem aan omdat de eiwitten in te grote brokken in de darmen en in de bloedbaan komen met vaak ook allergie als gevolg.

Melk bevat caseïne, een aminozuur dat moeizaam te verteren is. Deze caseïne is rijk aan antigenen, die zorgen voor slijmvorming wat ademhalingsproblemen kan veroorzaken. Doordat de caseïne in de darmwand blijft kleven, verhindert melk de resorptie van mineralen zoals calcium en het remt de opname van vitamine B12 (vermoeidheid). Ook remt het onder meer de opnamecapaciteit van vitamine D waardoor er risico ontstaat op oa. prostaatkanker.
Het enzym dat de caseïne verteert, heeft zink nodig als co-factor bij deze vertering. Indien er te weinig zink aanwezig is in het lichaam (witte vlekken op de nagels), wordt er een stof gemaakt die een melkverslaving tot gevolg heeft.

De verhouding calcium:magnesium (7:1) is ongunstig voor ons lichaam. Om de verhouding enigszins recht te trekken wordt er magnesium aan het lichaam (de botten) onttrokken en onvoldoende calcium opgenomen met osteoporose en allergie als gevolg!

Een onderzoek van prof. Frits Muskiet (RUG) toonde reeds een verband aan tussen veel melk drinken en osteoporose. Calcium halen we dus bij voorkeur uit groenten.
Voor jonge kinderen is moedermelk essentieel. In moedermelk zitten vetzuren die nodig zijn voor de hersen opbouw, in koemelk zitten niet de juiste vetzuren. Het gevolg voor kinderen is minder ontwikkelde hersenen met neurologische problematiek. Ook ondersteunt moedermelk het immuunsysteem van het jonge kind. Zonder die steun is het kind veel kwetsbaarder met o.a. als gevolg allergieën, eczeem en darmkrampjes.
Natuurlijk is melk lekker en af en toe kan je spijsvertering best een stootje hebben. Dagelijkse consumptie kan één van de oorzaken zijn van chronische aandoeningen.
Een gezonde voedingsstijl ondersteunt een gezond leven.

© 2019  |  ZEON  |  therapie, training en gezondheid   |  Kerkstraat 46  |  9745 CK Groningen  |  050 - 535 25 30