Mindfulness bij ZEON

In de bibliotheek voor wetenschappelijk onderzoek, Pubmed, krijg je meer dan 25000 hits met een zoekopdracht voor mindfulness.  Inmiddels is mindfulness evidence based therapy en gemeengoed geworden in de psychologische hulpverlening. Maar wat is mindfulness eigenlijk?

Door de globalisering maakte meditatie en mindfulness in de vorige eeuw een grote bloei door. Een grote groep spirituele leraren trok naar het Westen, om daar hun gedachtegoed van meditatie en mindfulness over te brengen.
Jon Kabat Zinn onderzocht, als één van de eersten, mindfulness in een wetenschappelijke setting en hij bewees daarmee dat mindfulness een belangrijke bijdrage kan leveren aan het verhelpen of verlichten van stress, angst en pijnklachten. Daarvoor ontwikkelde hij het trainingsprogramma Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR).
Mindfulness gaat echter veel verder terug en is gebaseerd op de inzichten van Gautama Boeddha. Boeddha leefde ongeveer 400 jaar voor het begin van onze jaartelling en na een lange zoektocht zag hij in hoe hij zichzelf kon bevrijden van stress, emotionele spanningen, onnodig piekeren en dagelijkse zorgen. Zijn inzichten worden nog steeds onderwezen. Jon Kabat Zinn haalde mindfulness uit zijn religieuze context en daarmee maakte hij het voor een veel breder publiek toegankelijk.

Het denken loslaten

Het krijgen van meer zelfinzicht is een belangrijke rode draad in mindfulness. Mindfulness is daarbij geen doel op zichzelf, maar een hulpmiddel om een bepaalde gemoedstoestand te bereiken. Een gemoedstoestand waarbij je jezelf niet meer laat meevoeren door stress klachten, controle drang, emotionele spanningen, onnodig piekeren, depressieve gedachten en dagelijkse zorgen. Spiritueel leraar Osho zegt hierover dat de sociale conditionering en de beperkingen die iemand zichzelf oplegt de belangrijkste oorzaken zijn van psychisch lijden. In zijn visie is het vooral de controle drang van de mind die ons parten speelt en is het nodig om vanuit het hoofd in het hart te zakken.
Het denken is een prima hulpbron op zichzelf, maar het is nodig om te leren hoe we gedachten los kunnen laten die weinig relevant zijn en alleen maar voor een bron van spanning zorgen. Onze huidige cultuur is enorm gericht op het ontwikkelen van het denkproces en besteed nauwelijks nog aandacht aan het gewoonweg aanwezig zijn. Ontspanning is een activiteit geworden en we willen iets doen om bezig gehouden te worden. Stil zijn en even niet iets doen is een vergeten proces geworden. We zijn vergeten om stil te worden en vredig van de zonsondergang te genieten, maar willen het fotograferen of filmen zodat we het later nog eens terug kunnen zien. We willen eerst dat klusje af hebben en dan tijd voor onszelf maken, ondanks dat ons lichaam al lang kenbaar maakt dat het genoeg is. Liever een pilletje dan een moment rust voor onszelf nemen. Ook Eckhart Tolle benadrukt in zijn bestseller “De kracht van het Nu” het belang van het ontspannen in het moment aanwezig zijn.

Innerlijke kalmte en vrede bereiken bij ZEON

Het loslaten van de mind gaat veel verder dan het onder controle krijgen van je mind, zoals bijvoorbeeld bij cognitieve therapie het geval is. Innerlijke kalmte en vrede bereik je door uit de mind te stappen. Meer zelfinzicht, bewuster zijn van je eigen handelen en meer aandacht hebben voor jezelf, zijn de voorbereiding om innerlijk vredig en kalm te worden.
De mind heeft er gewoonlijk veel moeite mee om gedachtepatronen los te laten. Elke overtuiging biedt namelijk een vorm van vertrouwdheid, je denkt het al lang en daarom weet je wat je te wachten staat. Die vertrouwdheid geeft weer een mate van veiligheid, geen echte veiligheid maar meer een vorm van schijnveiligheid. Door het vroegtijdig herkennen van gedachtepatronen, is het steeds gemakkelijker deze te los te laten en in het huidige moment te komen.
De trainingen en therapie bij ZEON richten zich daarom op het verkrijgen van meer zelfinzicht, het bewuster zijn van je eigen handelen en meer aandacht hebben voor jezelf. Hierdoor krijg je zelf de tools in handen om je innerlijke rust te vinden. Een rust die er diep van binnen al lang is en waar je je eigenlijk alleen bewust van hoeft te worden.

© 2024  |  ZEON  |  therapie, training en gezondheid   |  Kerkstraat 46  |  9745 CK Groningen  |  050 - 535 25 30