Paleo leefstijl

Paleo leefwijze, is een leefstijl in opkomst en waar je de komende tijd steeds vaker over gaat horen. Kom langs bij de Oerproeverij om gezonde ideeën op te doen en heerlijk te proeven!

De Paleo leefwijze is, naast een manier van eten, ook een manier van leven. Het is een complete lifestyle zowel wat voeding betreft als hoe je leeft; woning, relatie, familie, vrienden, werk, studie, contacten die je hebt, omgang met ervaringen en stress, dag en nacht ritme enz.

Het begint echter allemaal met voeding; de voedselkeuzes die je maakt. Het is tenslotte voor vrijwel iedereen een keus wat je eet en wat je niet eet.

Paleo leefstijl

Wanneer je ‘Paleo eet’, kies je ervoor om weer natuurlijk te gaan eten. Terug naar de voeding, zoals je die ook terug vindt in de natuur. De wetenschappelijke visie hierachter is dat je de voeding gaat eten die zo dicht mogelijk bij de aanleg van je genen ligt.
De mens is in miljoenen jaren geëvalueerd tot de personen die we nu zijn en dit betekent dat we in die tijd ons hebben aangepast aan voedingskeuzes die gemaakt werden. De laatste tweehonderd jaar zijn we enorm afgedwaald van ons oorspronkelijke voedingspatroon.  Volgens de epigenetica zijn we echter 10.000 jaar geleden, met de komst van de landbouwcultuur, al heel anders gaan eten, waardoor onze genen het steeds moeilijker kregen om gezond te blijven. Vooral sinds de industriële revolutie is er in de voeding en leefomstandigheden van de mens veel veranderd. De mens is minder lichamelijk actief en kent een grotere welvaart met daaraan gekoppeld een totaal ander eetgedrag. De evolutie van de mens heeft deze veranderingen niet bij kunnen houden. Zo zijn er typische welvaartsziektes ontstaan en is obesitas (overgewicht) een groot probleem geworden. Onze genen blijken namelijk nog niet aangepast aan het verteren van deze nieuwe voedingsmiddelen. Genen veranderen slechts langzaam, ongeveer eens per 10.000 jaar!
De wetenschap ontdekt de laatste jaren steeds meer wat je zou moeten eten om gezond, fit en energiek te zijn. De mensen die volgens de richtlijnen van paleo eten zeggen stuk voor stuk dat ze vele malen meer energie hebben gekregen dan voor die tijd. Tevens werkt het gezondheidsbevorderend en hebben deze mensen veel minder lichamelijke klachten. Het komt regelmatig voor dat klachten helemaal verdwijnen of sterk verbeteren, zoals bijvoorbeeld allergie, eczeem, diabetes type 2, hart en vaatziektes.

Het Paleolithicum of de oude steentijd (van het Oudgrieks: paleo = oud, lithos = steen) is de oudste periode in de voorgeschiedenis van de mens en zijn materiële cultuur. Door Paleo te eten boots je dus eigenlijk het dieet van de oermens na toen de mensen nog van het jagen en verzamelen leefden. Voedingsmiddelen die bewerkt moesten worden voor men ze kon eten, aten ze simpelweg niet; brood groeit immers niet aan een boom en pasta al helemaal niet, koeien waren in die tijd nog niet zo makkelijk te melken en suiker was alleen af en toe in de vorm van honing voor handen.

Wat eet je zoal?

Volgens de paleo leefstijl eten we met onze huidige voedingsstijl veel te veel koolhydraten en ongezonde vetten. Bovendien is het voedsel veel te veel in fabriekslaboratorium bewerkt, zodat veel van de belangrijke voedingsstoffen verloren gaan in het productieproces.
Door meer groenten en fruit te eten benader je de voeding die we altijd gegeten hebben en waar onze genen op aangepast zijn. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig verse wilde vis te eten, omdat uit onderzoek blijkt dat de oermens dit ook veelvuldig at. Ook hoort vlees in het paleo menu, maar dan wel vlees van dieren die hun natuurlijke voeding hebben gegeten en voldoende beweging hebben gehad. Een dier wat iets eet wat het eigenlijk niet hoort te eten en ook nog eens geen beweging krijgt bevat niet de voedingsstoffen die je binnen hoort te krijgen. Verder worden er schaal- en schelpdieren, eieren, honing,  noten en zaden én goede vetten zoals kokosolie, olijfolie en dierlijke vetten gegeten en gebruikt. Eten wat de natuur je te bieden heeft.

De kokosnoot heeft een heel gezonde reputatie binnen de paleo leefstijl en wordt veel gebruikt, bijvoorbeeld kokosmelk en kokosmeel. Noten worden gebruik om meel of melk van te maken, zoals amandelmelk en amandelmeel of kastanjemeel.

Waarom? Omdat dit de voedingsstoffen zijn waar je lichaam het meest optimaal op functioneert. Ze houden je bloedsuikerspiegel stabiel, voorzien je van alle vitamines, mineralen en vetzuren die je nodig hebt en ze veroorzaken bovendien geen ontstekingen en overgewicht.

Een ander groot bijkomend voordeel is dat je gewicht zich verlaagt (of wanneer je te dun bent, juist verhoogt) tot een gewicht wat gezond voor jou is, zolang je eet wanneer je honger hebt en tot je verzadigd bent.

Resultaten:

Mensen die volgens de Paleo voedingswijze zijn gaan eten melden een aantal opmerkelijke resultaten:

  • Toename van energie.
  • Helderheid in het hoofd.
  • Een rustige buik.
  • Betere stoelgang.
  • Een mooie gladde huid.
  • Verbetering van algehele fitheid.
  • Stabiele bloedsuikerwaarden.

Deze resultaten worden ook steeds frequenter onderschreven door recent wetenschappelijk onderzoek.

Gevarieerd en natuurlijk

Dus geen streng dieet waarbij je zo min mogelijk calorieën eet, of alleen maar van shakes leeft waar je lichaam helemaal geen raad mee weet. Je eet juist lekker veel en gevarieerd. Alleen door goede en verse voedselkeuzes te maken kom je weer in een natuurlijke balans.

Je eet dus geen granen, geen geraffineerde suikers en geen zuivelproducten en daarnaast eet je zo min mogelijk bewerkte producten. Dus o.a. geen brood, geen pasta, geen rijst (bevat teveel koolhydraten), geen gewone aardappels maar zoete aardappels (ook vanwege de vele koolhydraten), geen zuivel (melk, yoghurt, kwark, slagroom, vla, pudding enz.), geen soja, geen kunstmatige zoetigheden (snoep, koek, ijs en frisdranken), geen kant-en-klare maaltijden uit een pakje of zakje (teveel ontstekingsbevorderende stoffen) en geen kunstmatige toevoegingen (zoetstoffen, conserveermiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen).

Healthfulness training

Om je te helpen met het maken van de juiste keuzes vind je op de site ook een recepten menu, zodat je voorbeelden vindt van maaltijden die binnen het paleo principe passen. Ook hebben we een facebook site waarop we regelmatig informatie en nieuwe recepten posten.
Bovendien hebben we speciaal voor mensen echt willen weten hoe ze gezond kunnen eten een fantastische training opgezet!
Kijk bij de Oerdieet lifestyle training voor meer informatie.

 

Facebook site over Paleo voedingswijze

© 2019  |  ZEON  |  therapie, training en gezondheid   |  Kerkstraat 46  |  9745 CK Groningen  |  050 - 535 25 30