Bescherming

Kinderen zijn de meest kwetsbare groep in onze samenleving. In mijn 25 jarige periode als psychologisch hulpverlener zijn veruit de meeste levensvraagstukken die ik voorgelegd kreeg terug te voeren op kindertrauma. Men name ervaringen van de heel vroege jeugd hebben de diepste impact. De meeste mensen herinneren zich die heel jonge periode niet meer en doen het af als wat ik niet meer weet heeft toch geen invloed op me.

Kwetsbaar kinderhart

Een kinderhart is uitermate kwetsbaar en de kinderziel nog onaangeroerd. In die heel vroege periode worden de eerste ervaringen opgedaan met welkom zijn, geliefd zijn en gesteund worden. Het is de periode waarin alle ervaringen nieuw zijn en daarmee een imprint achter laten voor de toekomst. Er worden letterlijk de eerste stappen gezet en daarin is de steun, het geduld en de liefde van ouders onontbeerlijk.

Echte bescherming zit ‘m in de veiligheid en het vertrouwen dat het kind de wereld mag ontdekken. Dat het kind in alle geborgenheid nieuwe ervaring mag opdoen. Dat het kind de zekerheid krijgt dat het steun, liefde en knuffels krijgt als iets mislukt. Dat het kind gestimuleerd wordt om zichzelf te gaan ontdekken en een kwaliteit kan ontwikkelen die het later, als het groot is, kan gebruiken om zijn of haar leven te verrijken. Dat het kind de overtuiging heeft dat het mag genieten van het leven, van de liefde, van seksualiteit, van intimiteit en al die dingen die een leven de moeite waard maken.

Wat is normaal

Een nieuw normaal is niet normaal en eigenlijk een nieuw ABnormaal. Politici kunnen iets mooi verkopen. Bijvoorbeeld dat gezondheid op nummer 1 staat, terwijl er decennia lang beknibbeld en bezuinigd is op de zorgverlening. Dat er geen enkel beleid is op preventie van ziekte.

De aandacht gaat tijdens de huidige crisis naar oudere kwetsbare mensen. Om deze mensen te beschermen zijn er ingrijpende maatregelen genomen. Mensen die in de laatste fase zitten van hun leven. Die angstig zijn voor de dood omdat ze hun leven niet hebben geleefd zoals ze hadden willen leven. Aan ieder mensenleven komt een eind en we leven langer dan ooit. Nog is het niet genoeg en moet ieder mensenleven gerekt worden tot het uiterste. Complicaties worden voor lief genomen om niet te hoeven sterven.

Wat betekent bescherming in een kamertje van drie bij vier, waarin een grote mate van eenzaamheid is?
Waar is er nog sprake van bescherming als iemand eenzaam en alleen sterft in een IC bed zonder enige geliefde om zich heen?

EIGENwijsheid

Het nieuwe ABnormaal gaat ieder kinderhart diep verwonden en maakt een diepe kras in de tere kinderziel.
Nu al missen kinderen het samen spelen en leren met hun klasgenootjes.
Nu al missen kinderen de liefde van hun opa’s en oma’s.
Kinderen zullen dit nooit begrijpen. Ze bouwen een overtuiging op dat aanraken gevaarlijk is, dat knuffelen besmettelijk is en dat opa en oma dood gaan als ze op bezoek komen.
Nu komt daar de overtuiging bij dat leeftijdsgenootjes gevaarlijk zijn en dat ze elkaar doodziek kunnen maken.
Kinderen zien angstige juffen en meesters, en ervaren angstige ouders.
Die overtuigingen zullen waarschijnlijk nooit meer worden gewist. Een generatie die doodsbang is gemaakt voor aanraking en contact.

Niemand went aan een anderhalve meter ABnormaal.
Ik wens alle ouders, juffen en meesters toe dat ze nog sterker dan ooit hun liefde zullen tonen aan hun kinderen. Dat ze stiekem toch laten blijken dat anderhalve meter ABnormaal is. En dat ze stiekem toch vertrouwen op hun EIGENwijsheid in plaats op de wijsheid van virologen en politici.


Gerelateerde berichten

© 2021  |  ZEON  |  therapie, training en gezondheid   |  Kerkstraat 46  |  9745 CK Groningen  |  050 - 535 25 30