Workshop Actieve Meditatie

Navel als centrum

Actieve meditatie is speciaal toegesneden op de actieve, veelvuldig denkende en daardoor (soms) gestreste mens. Door bij het lichaam te beginnen, ervaar je gemakkelijker wat er binnen in je leeft en kun je vervolgens boven het denkproces uitstijgen. De actieve meditatie start daarom met beweging/activiteit om vervolgens gemakkelijker innerlijke stilte te bereiken. Het is een beweging via het lichaam naar het hart en nog dieper naar de kern van je wezen, je ziel.

Er was een tijd dat het centrum van de menselijke persoonlijkheid niet in het hoofd, maar in het hart lag. Nog langer geleden was het zelfs niet het hart, maar lag het nog lager, vlakbij de navel. Tegenwoordig is het centrum nog verder verwijderd van de navel en ligt het in het brein.
We zijn verslaafd geraakt aan ons denkproces en aan activiteit, stilte is ongewoon en bijna onnatuurlijk geworden. Meditatie is gewoon er zijn, niet iets doen – zonder actie, zonder gedachte, zonder emotie. Je bent er gewoon en dat is puur genieten. Waar komt dit pure genieten vandaan als je niet iets doet? Het komt nergens vandaan of het komt overal vandaan. Het heeft geen oorzaak, want het bestaan is gemaakt van het spul wat vreugde heet.

Je eigen stilte verdiepen

Spiritueel leraar Osho stelt daarom ook dat Meditatie het enige zinnige antwoord op alle vragen van mensen is. Of het nu gaat om frustratie, of depressie, of verdriet, of zinloosheid of angst voor de dood. Er zijn misschien veel problemen, maar er is maar één antwoord en dat is bij jezelf naar binnen gaan en je innerlijke stilte ontdekken.
In de laatste fase van zijn leven heeft Osho veel aandacht gegeven aan het ontwikkelen van actieve meditaties met daarin een combinatie van beweging, luisteren, expressie en stilte. In de actieve meditaties bij ZEON maken we hier op een creatieve manier gebruik van.

Je leert tijdens de meditatie je oplettendheid, bewustzijn en het getuige zijn verdiepen, waardoor het gemakkelijker toepasbaar wordt in het dagelijkse bestaan. Je kunt overal een meditatie van maken, zolang je maar alert bent van datgene wat je aan het doen bent. Wandelen kan een meditatie zijn, luisteren naar de natuur of gewoon luisteren naar het lawaai van je eigen denkproces. Meditatie is geen kwestie van iets doen, maar gaat over de kwaliteit waarmee je iets doet. Het is jezelf leeg maken van het denkproces en in de leegte die daardoor ontstaat een soort aanwezigheid te ervaren van puur zijn, zonder ergens heen te moeten. Volkomen relaxed in jezelf tot rust komen, thuis komen bij jezelf.

Getuige zijn is een sleutelwoord voor iedereen die mediteert.
Wees er getuige van dat je niet het lichaam bent.
Wees er getuige van dat je niet het denken bent.
Wees er getuige van dat je alleen maar een getuige bent.

Dit ga je doen:

  • De actieve meditatie workshop wordt gegeven op vrijdagochtend van 9.30 tot 11.00 uur in onze groepsruimte in Groningen.
  • De workshop omvat verschillende actieve meditatie oefeningen met aansluitend een korte deelronde om je ervaring te verdiepen.
  • Deze workshop is origineel en wordt nergens anders gegeven. We maken gebruik van de actieve meditaties van Osho en geven daar een eigen invulling aan. Dit programma hebben wij persoonlijk ontwikkeld aan de hand van onze jarenlange ervaring. We geven een wisselend programma, dus niet elke workshop is hetzelfde.
  • Biologische koffie of thee is gratis beschikbaar.
  • Met de actieve meditatie-ervaring zul je een verdiepende stilte ervaren. Ook als beginner kun je deelnemen en krijg je handvatten om een goede start met actieve meditaties te maken.

 


 

Direct aanmelden voor de Actieve Meditatie workshop

  • Vul je gegevens in en klik op verzenden:

  • Bekijk hier de algemene voorwaarden (link opent in een nieuw venster).
  • Bestel onze gratis brochure:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2019  |  ZEON  |  therapie, training en gezondheid   |  Kerkstraat 46  |  9745 CK Groningen  |  050 - 535 25 30